Dzisiaj, 18 lipca (17:39)
Pestki moreli są uznawane przez wiele osób za niezwykle zdrowy produkt. Często przypisuje im się właściwości antynowotworowe. Jak jest naprawdę? Okazuje się, że decydując się na ich spożycie, należy być ostrożnym – przekroczenie dopuszczalnej dawki może wywołać niebezpieczne skutki uboczne. Jak jeść i na co rzekomo pomagają pestki z moreli?
Pestki z moreli charakteryzują się wysoką zawartością amigdaliny. To właśnie ona jest źródłem gorzkiego posmaku pestek. Co istotne, pomimo że amigdalinę nazywa się witaminą B17, to jednak nie klasyfikuje się jej jako witaminy.
Wiele lat temu powstała teoria, że amigdalina może przyczyniać się do hamowania podziału komórek nowotworowych, a tym samym redukować ryzyko przerzutów raka na inne narządy. Głoszono również, że jej niedobór w organizmie może być jedną z przyczyn rozwoju nowotworów. Z tego względu jest chętnie wykorzystywana w medycynie niekonwencjonalnej. Mówi się również o tym, że witamina B17 z pestek moreli może zapobiegać zaparciom i wspomagać leczenie schorzeń ze strony układu pokarmowego.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS