Ręczne mycia kubków, talerzy i garnków może przyprawić o ból głowy, dlatego dobrze jest mieć zmywarkę. Zanim włożymy naczynia do komory, powinniśmy usunąć reszki jedzenia. Okruchy, mięso czy zaschnięte ziemniaki mogą niechcący zapchać mechanizm, a w efekcie doprowadzić do awarii. Wiele nowoczesnych urządzeń radzi sobie z resztkami, ale mimo wszystko należy o tym pamiętać. Aby lepiej wykorzystać możliwości zmywarki, warto poznać kilka praktycznych wskazówek:
Myj nie tylko naczynia
Zmywarka to dobry sposób na pielęgnację niektórych elementów garderoby, np. czapki z daszkiem – sztywny daszek nie odkształci się, bo nie ma opcji wirowania. Można też umyć plastikowe zabawki – strumień ciepłej wody doskonale czyści trudno dostępne miejsca, np. w klockach z wypustkami. Aby zadbać o pędzle do makijażu, trzeba je umieścić w górnej komorze na sztućce. Oczywiście pamiętajmy, by nie łączyć kuchennych naczyń z akcesoriami do pielęgnacji. Po każdym takim “nietypowym” cyklu dobrze jest wyczyścić zmywarkę. Co ciekawe można w niej odświeżyć klosze po oczyszczeniu ich z kurzu. To sprytne urządzenie sprawdzi się również przy pasteryzacji słoików. Myjmy je 60 st. ustawiając do góry dnem – wysoka temperatura i próżnia w słoikach dadzą efekt wyparzenia. Nie wrzucajmy jednak tabletki – skorzystajmy jedynie z wody.
Prawidłowe układanie naczyń
Zazwyczaj najszybciej i najczęściej brudzimy sztućce i to właśnie od nich powinniśmy zacząć pakowanie zmywarki. Zmywarki mają specjalnie zaprojektowane koszyki lub oddzielne szuflady na sztućce. Pamiętajmy, by kłaść noże ostrzem do dołu, by uniknąć skaleczenia. Aby łyżki i widelce się nie stykały, korzystajmy z wyprofilowanych przegródek. Następnie ułóżmy małe elementy, takie jak miseczki, kubki, szklanki i filiżanki – niech trafią do komory, które ma niewielką wysokość od górnej ściany urządzenia. Kieliszki czy kubki układajmy wnętrzem do dołu, a wtedy woda dotrze w każdy zakamarek. Dolny kosz to miejsce przeznaczone dla talerzy małych i dużych, a także garnków i patelni. Mniejsze talerze należy umieścić pośrodku – w ten sposób woda będzie miałam lepszy przepływ.
Tych rzeczy lepiej nie wkładać
Zmywarka wykorzystuje ciepłą wodę oraz specjalne środki myjące, które czyszczą brud, ale mogą uszkadzać niektóre szła czy metalowe elementy. Dlatego istnieje lista rzeczy, których nie wolno czyścić mechanicznie. Są to m.in. przedmioty z kryształu, szkła ołowianego oraz ręcznie malowanego i dekorowanego. W zmywarce nie należy też czyścić sztućców srebrnych, cynowych ani żeliwnych garnków. Ręczne mycie zaleca się również w przypadku desek do krojenia, drewnianych łyżek i łopatek oraz naczyń emaliowanych. Jeżeli chcemy umyć słoik, który ma etykietę, lepiej ją odczepić. W przeciwnym razie, namoczony papier może zapchać filtr. Nalepkę bez trudu usuniemy wodą z dodatkiem sody oczyszczonej. Jeśli umyty w zmywarce słoik nadal ma resztki kleju, pomoże nam wacik nasączony odrobiną acetonu.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS