A A+ A++

Podczas letnich upałów do budek z lodami ustawiają się długie kolejki chętnych. Smaczny i szybki sposób na ochłodę nie zawsze idzie jednak w parze ze zdrowiem. I wcale nie chodzi tutaj o dodatkowe kilogramy. Zachodniopomorski sanepid po raz kolejny poddał kontroli nadmorskie lodziarnie. Wyniki nie pozostawiają złudzeń. Niemal co drugi lód z automatu jest skażony bakteriami.

Wakacje bez lodów dla wielu wręcz nie istnieją. O tym doskonale wiedzą przedsiębiorcy, którzy wraz z rozpoczęciem letnich miesięcy otwierają wiele nowych punktów sprzedaży. A te nie umykają pilnym spojrzeniom inspektorów sanepidu.

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Szczecinie po raz kolejny poddała kontroli nadmorskie lodziarnie. Akcja badania lodów, jak co roku, daje do myślenia. Niemal co drugi, poddany sprawdzeniu przysmak skażony jest bakteriami.

Zobacz również: Zdjęcie z polskiej plaży stało się hitem sieci. Po prostu “polskie Koloseum”

Bakterie w lodach nad morzem. Wyniki kontroli sanepidu zatrważają

Pierwsza wakacyjna kontrola lodów z nadmorskich budek za nami. Próbki pobierano przez trzy dni, w okresie od 3 do 5 lipca, w ramach wyrywkowych kontroli automatów do lodów. Skupiono się głównie na tych obiektach, które znajdują się w pobliżu najpopularniejszych wśród turystów miejsc.

Do badań pobrano w sumie 215 próbek z 43 lodziarni, sprawdzając je pod kątem obecności mikroorganizmów wskaźnikowych, które świadczą o nienależytej dezynfekcji czy braku zachowania higieny przy produkcji lodów. – Próbki lodów nie były kwestionowane w zakresie wykonywanych badań mikrobiologicznych w kierunku drobnoustrojów chorobotwórczych, tj.: Salmonella oraz Listeria monocytogenes – informuje Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna  w Szczecinie.

Zobacz również: Z Biedronki wycofano popularną konserwę. Pod żadnym pozorem jej nie spożywaj

Lody, za które można przepłacić zdrowiem. Norm sanitarnych nie spełniło ponad 40 proc. z nich

Wyniki badań nie pozostawiają złudzeń. Niemal co drugi automat do lodów nie spełnia określonych norm.

– Ze względu na zawyżoną ilość bakterii Enterobacteriacae (liczba w 1g), będących mikroorganizmami wskaźnikowymi, świadczącymi o braku zachowania należytej higieny w procesie produkcji, zakwestionowano 90 próbek lodów z 18 partii lodów z automatu – informuje zachodniopomorski sanepid. Norm sanitarnych nie spełniło aż 41,86 proc. badanych próbek.

W konsekwencji wydano 11 decyzji administracyjnych z rygorem natychmiastowej wykonalności, nakazujących przeprowadzenie skutecznych procesów mycia i dezynfekcji sprzętu. Co więcej, sanepid zażądał przedłożenia wyników badań potwierdzających skuteczność podjętych przez właścicieli lodziarni działań, a także zakaz produkcji i wprowadzenia do obrotu lodów do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań.

W niektórych przypadkach nakazano również przeprowadzenia ponownego szkolenia pracowników. Siedmiu przedsiębiorców poinformowano o wynikach badań oraz o konieczności wzmożenia reżimu sanitarnego. – Za zakwestionowane wyniki badań przedsiębiorcy zostaną obciążeni ich kosztami oraz kosztami kontroli sprawdzających – dodaje sanepid, informując, że podobne kontrole … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSprawa pożaru w chojnickim hospicjum ponownie przed sądem. Obrona wnosi o nową opinię biegłego z zakresu pożarnictwa
Następny artykułRozczulająca rolka Wersow z córeczką. Influencerka doskonale czuje się w roli mamy