Dąbrowski rynek był dziś pełen letnich owoców, młodych ziemniaków i ogórków gruntowych. Powoli nadchodzi też czas na sprzedaż grzybów, rano tylko jeden sprzedawca oferował kurki. Kosztowały 40 zł za kilogram.
REKLAMA
Na kilku stoiskach można było dziś kupić maliny. W zależności od sprzedawcy kosztowały od 12 do 15 zł. Kilogram wyceniono na 30 zł. Niektórzy mieli jeszcze czereśnie w cenie 17 zł za kilogram. Oferowano również wiśnie (7 zł za kilogram), porzeczki (10 zł za kilogram) i borówki (23 zł za kilogram). Nie było już truskawek, skończył się na nie sezon.
Z letnich warzyw sporo było młodych ziemniaków i ogórków gruntowych. Bulwa kosztowała od 3 do 5 zł za kilogram, a ogórki – większe około 3 zł, mniejsze 6-7 zł. Nie zabrakło też pomidorów, zarówno malinowych, jak i zwykłych. Nieliczni mieli fasolkę szparagową, którą sprzedawali za 10 zł kilogram. Sprzedawcy posiadali też cebulę szalotkę, młodą kapustę, botwinkę, czosnek i koperek. Najczęściej ludzie szukali właśnie kopru, ponieważ w wielu ogródkach ta roślina nie wyrosła. Jest za to niezbędna przy robieniu ogórków na zimę.
Poza warzywami i owocami na rynku rozstawili się m.in. sprzedawcy z różnościami. Oferowano taśmy, noże, garnki, tarcze, różne narzędzia i artykuły do gospodarstwa domowego. W ofercie były też wirówki i koszyki. Klasycznie były też stoiska z firanami, butami, bielizną i używaną odzieżą.
Na rynku można było się również zaopatrzyć w cebulki kwiatów, przyprawy, słoiki na przetwory, a także zakrętki.
(orj)
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS