Dzisiaj, 4 lipca (12:43)
Aktualizacja: Dzisiaj, 4 lipca (14:22)
Gazeta Wyborcza poinformowała, że naukowcy z Krakowa i Gdańska wykryli groźnego dla człowieka wirusa ptasiej grypy H5N1 w próbce mięsa drobiowego! To on stoi za chorobami i w efekcie zgonami kotów – zarówno tych wychodzących jak i nieopuszczających domów. Co jeszcze ustalili naukowcy?
W ostatnich tygodniach właściciele kotów z niepokojem śledzili informacje o masowych zgonach zwierząt, które wcześniej zapadały na tajemniczą chorobę i umierały w męczarniach. Podejrzenie, że stoi za tym wirus ptasiej grypy pojawiło się dość szybko, ale aż do teraz nie było na to stuprocentowych dowodów. Gazeta Wyborcza poinformowała jednak, że zespoły naukowe prowadzone przez prof. Krzysztofa Pyrcia, dr hab. Macieja Grzybka i dr Łukasza Rąbalskiego przekazały, iż za zgony kotów odpowiada wirus ptasiej grypy H5N1.
powiedział Gazecie prof. Krzysztof Pyrć, wirusolog.
Jak poinformowała Gazeta Wyborcza, “początkowe analizy zostały przeprowadzone metodą PCR, która pokazuje obecność kwasów nukleinowych wirusa grypy. W drugim etapie naukowcy wyizolowali z próbek mięsa zakaźnego wirusa. To właśnie tym mięsem były karmione koty zmarłe w ostatnich tygodniach w Polsce. Wszystkie koty jadły mięso surowe. Część z nich była kotami wychodzącymi, część nie”.
Czy wirus jest groźny dla ludzi?
Choć Prof. Pyrć tłumaczy, że wirus H5N1 słabo przenosi się między ssakami i ryzyko zarażenia się od kotów jest praktycznie niemożliwe, to może on przejść na człowieka, który dotknie mięsa gołą ręką lub zje mięso surowe lub niedogotowane. Choroba ma u ludzi ciężki przebieg, a w ostatnich 20 latach spośród ponad 800 zakażonych osób, zmarła ponad połowa.
Próbka, która wyk … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS