A A+ A++

Tradycyjne chorwackie potrawy oparte są na lokalnych składnikach, takich jak owoce morza, świeże zioła, warzywa, mięsa i sery, zyskują bardzo przyjemne i charakterystyczne aromaty. Wśród tradycyjnych dań na szczególną uwagę zasługują przysmaki takie jak brudet, čobanac, ryby z grilla, mule, ostrygi ze Stonu, słone sardynki, czarne risotto, indyk z mlinci, żaby z doliny Neretwy czy, pašticada, a także słodkości, jak chociażby fritule, arancini i kotonjata. Z biegiem lat jednak i do Chorwacji zawędrowała kuchenna rewolucja. Szefowie kuchni w wykwintnych restauracjach z powodzeniem łączą dzisiaj tradycję ze współczesnością. Przykładem innowacyjnego podejścia do znanych potraw jest odrezak, czyli kawałek mięsa przyrządzany na różne sposoby. I tak, w cenionej restauracji w Dubrowniku, do której dotrzemy pod koniec naszego grand touru, wariacja na temat odrezaka to jagnięcina sous-vide, podawana z krewetkami, kalafiorem i kremem z pora. Chorwaccy szefowie kuchni zachowują szacunek dla swojej tradycji, jednocześnie podążając za współczesnymi trendami. Eksperymentują ze smakami i teksturami, szukają nowych i interesujących interpretacji znanych dań, a także sięgają po nowoczesne techniki, takie jak kuchnia molekularna.

Chorwacja kuchnia z północy na południe

Istria

Nasz kulinarny grand tour rozpoczynamy na Istrii, a dokładnie w Rovinj. Miasto, atrakcyjne również pod innymi względami, zachwyca różnorodnością restauracji i serwowanych przez nie dań. Zamawiając małże lub scampi (krewetki) na buzaru, szybko wchodzimy w klimat chorwackiej kuchni. Owoce morza przyrządzane „na buzaru”, podawane z ryżem lub makaronem to typowe chorwackie danie, dostępne w większości restauracji miast i miasteczek rozsianych wzdłuż liczącego niemal 6278 km wybrzeża Chorwacji. Buzara to w uproszczeniu krótko gotowany sos z oliwy, wina, przypraw, okruszków chleba, a czasem również pomidorów. Prawdziwy rarytas i pozycja must have, podobnie jak smażone kalmary.

Škampi (krewetki) na buzaru / fot. Maja Danica Pečanić


Škampi (krewetki) na buzaru / fot. Maja Danica Pečanić

W poszukiwaniu luksusowych doznań dla kubków smakowych, zwiedzający Rovinj powinni udać się do pierwszej chorwackiej restauracji wyróżnionej gwiazdką Michelin – Monte. Położona w ścisłym centrum miasta restauracja to rodzinny interes, funkcjonujący od 1985 roku. Oprócz wspomnianego wyróżnienia, Monte zdobyła również wysoki wynik w przewodniku Gault & Millau oraz członkostwo w prestiżowym stowarzyszeniu gastronomicznym Jeunes Restaurateurs d’Europe (JRE). Warto spróbować tutejszych dań z homara, krewetek, ostryg i kawioru. Karta dań zmienia się regularnie, a menu składa się z wykwintnych potraw przygotowywanych z najwyższej jakości składników. Bardzo bogata karta win w parze z profesjonalną obsługą pozwoli doskonale dopełnić smak dań oraz skosztować najlepszych istryjskich win. Na wyrafinowaną ucztę w Rovinju można zajrzeć również do drugiej restauracji z gwiazdką Michelin w tym mieście. Położona w samym centrum mariny Agli Amici Rovinj serwuje małe dzieła sztuki oraz fantastyczny widok na zatokę, stare miasto i wyspę św. Katarzyny. Aż chciałoby się zostać dłużej, jednak przygoda czeka!

czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułDziecięca radość to spełnienie ich marzeń
Następny artykułKobieta zatrzaśnięta na balkonie. Interweniowała policja i strażacy