Zupy w proszku składające się głównie z soli, glutaminianu sodu, tłuszczu i odrobiny suszonych owoców, smakowicie wyglądające bułeczki z białej mąki podsypanej szczodrze sztucznymi spulchniaczami i polepszaczami czy zbożowe płatki, w których oprócz zboża znajduje się multum cukru. I jeszcze nie zapominajmy o nuggetsach z kurczaków pasionych antybiotykami czy sztucznie zabarwionym łososiu hodowlanym. Przemysłowo produkowane jedzenie o niskich wartościach odżywczych ląduje na naszych talerzach stanowczo za często. Pod wpływem reklam, niesprawdzonych informacji lub po prostu z braku czasu na czytanie etykiet czy poszukiwanie zdrowych alternatyw zaczynamy układać swój jadłospis z produktów składających się głównie z tłuszczu i cukru, wzbogaconych wzmacniaczami smaku i konserwantami.
Nic dziwnego, że nękają nas choroby cywilizacyjne – otyłość, miażdżyca czy nowotwory. One wszystkie mają związek z tym, jak się odżywiamy, dlatego wybór tego, co zjemy, jest tak ważny. Na szczęście jest kilka sprawdzonych sposobów, jak w zalewie śmieciowego jedzenia wybrać naprawdę zdrowe produkty i jak skomponować naszą dietę, żeby służyła zdrowiu.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS