A A+ A++

Bób to niezwykle zdrowy, letni przysmak, na który zwykle czeka się z utęsknieniem. Mimo że posiada wiele prozdrowotnych właściwości, nie każdy może po niego sięgać. Komu odradza się jedzenie bobu i dlaczego? Sprawdź czy należysz do tej grupy.

Bób – właściwości

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, jest źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Jest ceniony na liczne właściwości prozdrowotne i lecznicze. Przede wszystkim:

  • wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym i może obniżać stężenie cholesterolu LDL we krwi
  • jest bogactwem kwasu foliowego, może więc zapobiegać występowaniu wad rozwojowych u płodu i pomóc w leczeniu niedokrwistości
  • syci na długo, zmniejszając przy tym chęć podjadania
  • reguluje ciśnienie krwi
  • usprawnia pracę układu krążenia
  • jest doskonałym uzupełnieniem białka w diecie

Zobacz też: Bób: Jak przyrządzić i dlaczego warto go jeść?

Kto nie powinien jeść bobu?

Przeciwskazania do jedzenia bobu tyczą się osób borykających się z niektórymi chorobami. Zważając na niektóre jego właściwości ustalono, że po bób (szczególnie w dużych ilościach) nie powinny sięgać osoby:

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułOBWIESZCZENIE o wszczęciu postępowania w sprawie wydania pozwoleń wodnoprawnych
Następny artykułMRĄGOWO: Stanisław Kamiński uhonorowany przez Powiat Mrągowski