Jestem pewna, że gdyby przeprowadzić sondę wśród dzieci, pytając, co najbardziej lubią jeść, na pierwszym miejscu, ex aequo z lodami, znalazłyby się parówki. Dzieciaki je uwielbiają! Na ciepło, na zimno albo w formie hot doga. A gdyby tak zaproponować parówki w innej niż dotychczas znanej odsłonie? Niekoniecznie z kleksem keczupu na talerzu, ale np. w sałatce albo… muffinkach? Na takich urozmaiceniach skorzystają nie tylko najmłodsi. Także rodzice mają szansę poznać parówki z innej, dotychczas nieznanej, ale równie smacznej strony.
Muffiny z parówkami
Składniki:
· 1 opakowanie parówek Sokoliki
· 3 posiekane dymki
· 375 g mąki
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· szczypta soli
· 1 łyżeczka musztardy
· 125 g startego sera cheddar
· 2 jajka
· 250 ml mleka
· 125 g roztopionego masła
· olej do smażenia
· 12 papilotek
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
Dymkę posiekaj i przysmaż na niewielkiej ilości oleju.
Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj pokrojone w drobną kostkę parówki, podsmażoną dymkę i starty ser żółty. Całość wymieszaj.
W drugiej misce zmiksuj jajka z mlekiem i musztardą. Masę jajeczną i roztopione masło przelej do suchych składników. Szybko wymieszaj (masa powinna być grudkowata).
Ciasto wyłóż do przygotowanych foremek. Wstaw do piekarnika na 20–25 minut. Przed wyjęciem zrób test suchego patyczka – włóż drewnianą wykałaczkę w środek, jeśli po wyjęciu, patyczek będzie suchy, to znak, że muffiny są gotowe.
Upieczone babeczki wyjmij z foremek i ułóż na metalowej kratce do wystudzenia.
Parówkowe paluchy w cieście francuskim
Składniki:
· 1 opakowanie parówek Sokoliki
· kilka plastrów żółtego sera
· 1 opakowanie ciasta francuskiego
· ketchup
· 1 jajko
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Parówki przekrój na pół. Każdą połówkę owiń serem.
Ciasto rozwiń, posmaruj keczupem, zostawiając suchy margines na końcach i potnij na cienkie paski.
Każdą parówkę owiń kilkoma paskami ciasta.
Tak przygotowane parówki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je jajkiem. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto posmaruj z wierzchu jajkiem. Piec ok. 20 min w 200 stopniach.
Makaronowa sałatka z parówkami
Składniki
· mieszanka sałat
· 1 szklanka suchego makaronu w ulubionym przez dzieci kształcie
· 1 opakowanie parówek Sokoliki
· 150 g marchewki
· 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego
· 1 płaska łyżeczka syropu klonowego
· 2/3 szklanki mrożonego zielonego groszku
· 1 nieduża papryka czerwona
· 1 łyżka oleju z pestek winogron
· 2 łyżki domowego sosu pomidorowego lub ketchupu
· sól
Przygotowanie
Makaron ugotuj al dente. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C (grzanie góra-dół).
Marchewki obierz, pokrój w nieduże słupki, wymieszaj z 1 łyżką oleju rzepakowego, syropem klonowym oraz szczyptą soli. Marchewki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstaw do piekarnika na 15 min, aż marchewka zmięknie.
Groszek ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Parówki pokrój na kawałki o długości 2 cm, natnij z obu stron na krzyż i podsmaż na oleju. Paprykę pokrój w kostkę.
Na półmisek wyłóż sałatę, makaron skropiony olejem z pestek winogron, parówki, marchewki, groszek oraz paprykę. Sałatkę podawaj z sosem pomidorowym.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS