A A+ A++

Zbieranie grzybów to w naszym kraju niemal “sport” narodowy. Do ich wzrostu potrzebna jest nie tylko odpowiednia temperatura, ale również deszcz. Właśnie po pierwszych ulewach grzybiarze ochoczo wybierają się do lasów w poszukiwaniu kolejnych okazów. W czerwcu można spotkać m.in. dwa uwielbiane przez Polaków gatunki.

Grzybobranie 2023: podgrzybek brunatny

Czerwiec to miesiąc, kiedy po dłuższej przerwie możemy rozpocząć wyprawy na grzyby. Za nami pierwsze opady deszczu, dlatego grzybiarze donoszą o coraz większych wysypach najróżniejszych okazów.

Okazuje się, że teraz najczęściej spotykanym grzybem w lesie jest podgrzybek brunatny. Można go rozpoznać po ciemnobrązowym kapeluszu, którego średnica zazwyczaj nie przekracza 15 cm.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oprócz tego warto zwrócić uwagę także na jego trzon. W tym przypadku jest on beżowy, delikatnie “podpalony” lub jasnobrązowy. Zdarza się, że w uszkodzonych miejsca przybiera ciemnoniebieską barwę.

Warto wiedzieć także, że podgrzybek brunatny wywodzi się z rodziny borowikowatych. Najlepiej czuje się w towarzystwie drzew iglastych oraz mieszanych. Doświadczeni grzybiarze najczęściej szukają go przy sosnach.

Czytaj też: Prawdziwki trzymają się tego drzewa. Pod nim będzie ich najwięcej

Wysyp kurek w polskich lasach

Podgrzybek brunatny to niejedyny grzyb, który cieszy się sporą popularnością o tej porze roku. Okazuje się, że w lasach pojawiły się już również pieprzniki jadalne, czyli uwielbiane przez wielu kurki.

Gatunek ten jest szalenie charakterystyczny w porównaniu z innymi grzybami. Można go rozpoznać po żółtym kolorze. Warto jednak pamiętać, że kurki przybierają różne odcienie tej barwy, dlatego mogą być jaśniejsze, a nawet ciemniejsze. Ich wypukłe kapelusze są pofalowane i w lejkowatym kształcie, co stało się ich znakiem charakterystycznym.

Pieprzników jadalnych należy szukać w lasach iglastych lub mieszanych. Szczególnie upodobały sobie miejsca obrośnięte mchem lub wśród liści.

Niestety przez swój wygląd często są mylone z lisówką pomarańczową, która jest trująca. Kurki nie posiadają blaszek. Mają za to tzw. Listewki. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na miąższ grzyba. W przypadku jadalnego gatunku jest on żółty lub jasnożółty. Jeśli okaz, który znaleźliśmy, ma pomarańczowe wnętrze, to znak, że nie powinniśmy go jeść.

Czytaj też: Wrócisz z pełnymi koszami. Wysyp grzybów w lasach

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułAndrzej Duda przestrzega: To prawdopodobnie spowoduje wybuch jeszcze większej agresji
Następny artykułPropozycje Lewicy? Walka z JP2 i “lekcje seksualności”