Dzisiaj, 17 czerwca (10:10)
Riviera Crikvenica w Chorwacji słynie z krystalicznie czystej wody, pięknych plaż, bogatej oferty noclegowej i atrakcji na każdą kieszeń. To popularne uzdrowisko ma jeszcze jeden atut – bogatą tradycję rybołówstwa i dostęp do świeżych, zdrowych darów morza. Ryby i owoce morza to jednak nie jedyne dania, których warto spróbować w Crikvenicy. Sprawdźcie naszą listę!
Być w Chorwacji i nie spróbować lokalnych ryb i owoców morza to grzech. Riviera Crikvenica również słynie z bogatej, rybackiej kultury – szczególnymi tradycjami szczyci się miasteczko Dramalj, znane z doskonałych rybaków. To tutaj zdobyć można pełną wiedzę o tradycji wędkowania, wziąć udział w zawodach wędkarskich, poznać najbardziej egzotyczne gatunki ryb i zakupić licencję na wędkowanie. Świeżych ryb i owoców morza można jednak spróbować na terenie całej Riviery Crikvenickiej – wszędzie smakują wybornie!
Mieszkańcy Crikvenicy kochają niebieskie ryby, takie jak tuńczyki, sardynki, makrele, węgorze, mieczniki i śledzie i mają nawet specjalny szlak, Szlak Tłustej Ryby. Jest to całoroczna oferta gastronomiczna, oparta na cennej tradycji tego regionu. Mieszkańcy wierzą, że niebieskie, tłuste ryby są zdecydowanie zdrowsze od białych i mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Przed wiekami najważniejszą działalność stanowiło tu rybołówstwo, a wielu rybaków z tych okolic uznawanych było za mistrzów swojego fachu. Był to czas, kiedy tłuste ryby, zwane w Chorwacji właśnie niebieskimi (plava riba), królowały na stołach w Crikvenicy jako obowiązkowy element obiadu, podwieczorku i kolacji. Dziś również na stałe goszczą w codziennym menu mieszkańców.
Podczas pobytu w chorwackiej Crikvenicy warto spróbować kluseczek ziemniaczanych lub makaronu z truflami. Trufla doskonale komponuje się właśnie z mało wyrazistymi bazami – dzięki temu na wierzch wychodzą jej unikatowe walory smakowe i zapachowe.
Do przygotowania makaronu z truflami potrzebujemy makaronu fuži (lub innego, najlepiej penne), masła śmietany, pasty truflowej, trufli, oliwy, twardego sera dojrzewającego i przypraw. Danie podaje się na ciepło, posypane płatkami aromatycznych trufli.
Kluseczki lub makaron z truflami serwuje w Crikvenicy wiele lokali – my najsmaczniejsze jedliśmy w Konoba Karoca – przytulnej restauracji, serwującej tradycyjne, chorwackie dania i w restauracji pięknego hotelu Miramare.
Frankopan Cake to tradycyjny crikvenicki deser, przygotowywany według przepisu zaczerpniętego z XVII-wiecznej książki kucharskiej. Tort ser … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS