Podawanie wody do espresso stało się już normą, coraz więcej osób praktykuje także popijanie innych rodzajów kaw szklanką wody. Skąd wziął się ten zwyczaj i jak wypita przed lub po kawie woda wpływa na organizm?
Espresso to jedna z najpopularniejszych i najchętniej zamawianych kaw na świecie. Powstaje w wyniku zaparzenia zmielonych ziaren kawy, a esencja smaku zawarta jest w niewielkiej porcji naparu. Nazwa espresso świetnie odzwierciedla więc sposób przygotowania kawy – szybki, ekspresowy przepływ wody przez zmielone ziarna. Prawdopodobnie pochodzi ona jednak od włoskiego przymiotnika espressivom, czyli wyrazisty.
Większość z nas spotkała się z sytuacją, gdy zamawiając kawę espresso w restauracji, dostaliśmy ją w pakiecie ze szklanką wody. To właściwy sposób podania tej kawy. Wziął się ze słonecznych Włoch – mieszkańcy Italii od zawsze pili tak espresso i nie bez przyczyny. Historycznie szklankę wody podawano do espresso, by pokazać klientowi jakość wody, z której przygotowany jest jego napój. Od tego czasu sporo się jednak zmieniło.
Cześć osób sądzi, że kawę espresso podaje się ze szklanką wody ze względów zdrowotnych – miałaby stanowić ona ochronę dla żołądka, ponieważ picie kawy na czczo może go podrażniać. Nie jest to jednak prawda. W wodzie znajduje się mnóstwo minerałów, które pobudzają kubki smakowe, ma ona także oczyścić je z resztek i innych substancji.
Pijąc wodę przed kawą, możemy mocniej poczuć jej moc i “wyłapać” nuty smakowe. Napar jest wtedy bardziej wyrazisty i jak przekonują Włosi, zdecydowanie smaczniejszy.
Przeczytaj też: Tego produktu nigdy nie łącz z kawą. Powstaje “mieszanka wybuchowa”
Włosi uważają, że istnieje jeden, właściwy sposób picia espresso z wodą. Zaczynamy od wzięcia łyka wod … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS