Jak gotować w kociołku na ognisku? Przepis na kociołek
Kociołek to coraz popularniejsza forma plenerowego gotowania. Zanim jednak zaczniemy przygotowywać składniki na dania jednogarnkowe, musimy poznać kilka zasad przyrządzania ich w żeliwnym garnku do ogniska.
- Jak przygotować kociołek żeliwny do gotowania? Wypalanie kociołka żeliwnego
Przed pierwszym użyciem kociołka należy go umyć wodą bez dodatku detergentu, osuszyć, a następnie wypalić. Proces wypalania kociołka należy zacząć od posmarowania kociołka tłuszczem roślinnym po obu stronach (wewnętrznej i zewnętrznej). Tak przygotowany kociołek pozostawiamy na godzinę – w tym czasie żeliwo wchłonie olej. Następnie wycieramy kociołek z nadmiaru tłuszczu i wypalamy, ustawiając go w żarze ogniska (ewentualnie grilla) lub zawieszając nad nim. Potrwa to do momentu zmiany koloru na ciemnobrązowy. Warto pamiętać, aby pokrywkę kociołka wypalać osobno, np. na kratce grilla.
- Jak długo gotować w kociołku?
Czas przygotowywania potraw w kociołku na ognisku jest uzależniony od jego pojemności oraz od użytych składników. Pieczonka mięsna będzie potrzebowała około 2-3 godzin, wegetariańska może być gotowa już po 1 godzinie.
- Jak układać warstwy w kociołku?
Jeśli przygotowujemy kociołek mięsny, na jego dnie powinny znaleźć się najtłustsze składniki, np. słonina lub boczek, które będą się stopniowo wytapiać, zabezpieczając potrawę przed przypaleniem. Często boki garnka do gotowania na ognisku wykłada się liśćmi kapusty (chronią przed przywieraniem i przypaleniem), a następnie cały farsz przykrywa się nimi, lekko dociskając. Na dolnych warstwach dobrze jest ułożyć twarde warzywa korzeniowe, które potrzebują więcej czasu na dopieczenie. Mięso i kiełbasę można umieścić wyżej.
- Jakie mięso wybrać do dań z kociołka?
W kociołku możemy właściwie przygotować każdy rodzaj mięsa oraz kiełbasy. Najczęściej wybiera się boczek, karkówkę, łopatkę wieprzową, dziczyznę, ale można zdecydować się również na drób. Najważniejsze, aby składniki były świeże i od zaufanego dostawcy, który przestrzega warunków przechowywania oraz wybiera najlepszej jakości mięso. W Delikatesach Cemtrum możesz wybrać mięso z lady, korzystając z usługi porcjowania oraz doradztwa.
Kociołek – przepisy na pieczonki
W kociołku na ognisku można przyrządzić różnego rodzaju dania jednogarnkowe, które nabierają charakterystycznego smaku, podczas długotrwałego duszenia w żeliwnym naczyniu. Ponadto aromaty wszystkich składników potrawy przenikają się i każdy z nich oddaje wszystko, co najlepsze. Dzięki temu uzyskujemy gorącą, świeżą, pachnącą mieszankę różnorodnych smaków i bardzo pożywną potrawę. Równoważy się to, co tłuste i ciężkie z warzywami, które są doskonałym źródłem błonnika i witamin.
Przedstawiamy kilka pomysłów na dania z kociołka.
Kociołek myśliwski – przepis
Składniki:
- kawałek boczku surowego lub wędzonego, ewentualnie słoniny;
- 500 g wieprzowiny lub dziczyzny;
- kawałek kiełbasy myśliwskiej;
- 1 czerwona papryka;
- 1 żółta papryka;
- 200 g pieczarek;
- 3 marchewki;
- 3 cebule;
- kilka liści kapusty do wyłożenia dna kociołka;
- 250 ml przecieru pomidorowego;
- bulion do podlania kociołka.
Przyprawy i dodatki:
- 3 łyżki oleju roślinnego lub smalcu;
- 4 łyżki czerwonej papryki w proszku;
- 5 ząbków czosnku;
- 1 łyżka majeranku;
- opcjonalnie: 1 łyżeczka ostrej papryki;
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Do kociołka ustawionego w ognisku wlewamy olej i lekko podsmażamy słoninę lub boczek (w kawałku). Dno wykładamy liśćmi kapusty. Warzywa i pozostałe składniki kroimy w dużą kostkę. Układamy warstwy: warzywa twarde, mięso, reszta warzyw i kiełbasa. Zalewamy przecierem pomidorowym i bulionem, a następnie przykrywamy liściem kapusty. Dusimy ok. 2-3 godzin, aby wszystkie składniki były dopieczone i miękkie.
Bigos myśliwski z kociołka
Składniki:
- 1 główka kapusty;
- plaster słoniny;
- 400 g karkówki;
- 200 g kiełbasy;
- garść suszonych śliwek;
- garść suszonych, namoczonych wcześniej grzybów (z zalewą);
- 4 cebule;
- 300 g kapusty kwaszonej;
- bulion (ok. 1 szklanka).
Przyprawy:
- 4 łyżki oleju lub smalcu;
- pieprz i sól;
- 5 liści laurowych;
- 6 ziaren ziela angielskiego;
- 1 łyżka majeranku;
- opcjonalnie: 1 łyżka koncentratu pomidorowego.
Sposób przygotowania:
Do kociołka wlewamy olej, na dnie układamy słoninę. Brzegi wykładamy liśćmi kapusty, a resztę siekamy. Układamy warstwy: mięso, cebula posiekana w piórka, grzyby i śliwki, kapusta świeża i kwaszona. Zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy. Dusimy około 2-3 godzin.
Kociołek do gotowania – przepis na kociołek węgierski
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego lub wieprzowego;
- plaster słoniny;
- plaster boczku surowego lub wędzonego;
- 3 cebule;
- 3 papryki;
- 4 marchewki;
- 3 pietruszki;
- 6 ziemniaków;
- 1 mały seler lub 2 gałązki selera naciowego;
- 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego;
- woda;
- opcjonalnie: makaron zacierki;
- 500 ml przecieru pomidorowego;
- opcjonalnie: węgierska pasta paprykowa.
Przyprawy:
- 2 łyżki papryki słodkiej;
- 1 łyżeczka papryki ostrej;
- sól;
- 4 liście laurowe;
- 4 ziarna ziela angielskiego;
- 4 ziarna pieprzu;
- 1 łyżeczka cukru
- opcjonalnie: kilka ząbków czosnku.
Sposób przygotowania:
Słoninę i boczek kroimy w drobną kostkę i wytapiamy z nich tłuszcz w rozgrzanym kociołku ustawionym w żarze ogniska. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przyprawy, mieszamy. Następnie kroimy mięso i podsmażamy w kociołku. Dodajemy wino i wodę do przykrycia zawartości. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i podlewamy wodą. Dusimy, aż składniki zmiękną. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy i jeszcze chwilę dusimy.
Więcej pysznych pomysłów na treściwe dania z mięsem znajdziesz na Mięsopedia.pl >>
Nie tylko kociołek mięsny – wegetariańskie danie z kociołka
Składniki:
- 300 g namoczonej wcześniej fasoli lub grochu;
- 1 główka kapusty;
- 1 kg ziemniaków
- 4 marchewki;
- 250 g pieczarek;
- 1 cukinia;
- 1 papryka;
- 2 łodygi selera naciowego;
- 3 cebule;
- 100 ml oleju rzepakowego;
Przyprawy:
- 3 łyżki czerwonej papryki słodkiej;
- 1 łyżka czerwonej papryki wędzonej;
- 1 główka czosnku;
- 1 łyżka soli;
- 4 liście laurowe;
- 10 ziaren ziela angielskiego;
- 10 ziaren pieprzu;
- 1 łyżka majeranku.
Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Do kociołka wlewamy olej i wykładamy jego dno liśćmi kapusty. Pozostałą jej część można posiekać i dodać do kociołka lub zrobić z niej surówkę. Następnie wrzucamy resztę warzyw i fasolę z wodą po namaczaniu. Przyprawiamy i zalewamy wodą. Zawijamy liście kapusty tak, aby przykryły wnętrze kociołka. Przykrywamy garnek na ognisko i wstawiamy go do żaru. Gotujemy 1-1,5 godziny.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS