Japonia od niedawna może pochwalić się najdroższymi lodami na świecie. To deser firmy Celato o smaku Byakuya (biały rycerz). Za jego 130-militrową porcję należy zapłacić… ponad 26 tys. złotych. Przyczyną zaskakującej ceny jest zastosowanie nowoczesnej technologii produkcyjnej oraz luksusowych składników.
Długie prace nad deserem
Prace nad nietypowym przysmakiem trwały blisko dwa lata. Kierował nimi Tadayoshi Yamada – mistrz kuchni z Osaki. Jak podkreślają twórcy deseru, w czasie prac zdarzyły się liczne błędy, jednak ostatecznie udało im się osiągnąć jak najlepszy efekt. Lody zostały już wpisane do Księgi Rekordów Guinnessa. Szybko zrobiło się o nich głośno w światowych mediach. O najdroższych lodach na świecie poinformowało między innymi CNN.
Najdroższe lody na świecie. W składzie m.in. białe trufle
Co znalazło się w składzie deseru o smaku Byakuya? To m.in. białe trufle z północnych rejonów Włoch. Ich cena to 60 tys. zł za jeden kilogram. Natomiast posypka została wykonana z płatków złota. Jak dowiadujemy się z opisu na stronie Księgi Rekordów Guinnessa, w czasie degustacji lodów najpierw poczujemy intensywny zapach białej trufli, następnie będzie to parmezan i nuta sake. Warto wspomnieć, że na opakowaniu deseru znalazła się instrukcja. Dowiadujemy się z niej, co należy zrobić przed jego spożyciem. Najpierw należy wlać truflę. Dopiero gdy lody już zmiękną, możemy wymieszać całość metalową łyżeczką.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS