Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Brodnicy uprzejmie prosi o włączenie się w realizację akcji „Uroczystości komunijne bez zatruć pokarmowych”. Celem akcji jest zapobieganie zatruciom pokarmowym o etiologii salmonelozowej, które mogą wystąpić w okresie organizowanych przyjęć z okazji I Komunii Świętej.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Brodnicy przesyła zasady zapobiegania zatruciom pokarmowym z uprzejmą prośbą o ich rozpropagowanie wśród mieszkańców.
Zasady te zostały również zamieszczone na stronie internetowej Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Brodnicy: https://www.gov.pl/web/psse-brodnica.
Informacje na ww. temat można także zamieścić na tablicach ogłoszeń, stronach internetowych i w mediach społecznościowych.
Niech te przyjęcia nie kończą się zatruciem pokarmowym, chorobą i długim leczeniem. Najczęściej spotykane na naszym terenie są zatrucia pałeczkami Salmonella, a przecież można ich w prosty sposób uniknąć lub chociaż w znacznym stopniu zmniejszyć ryzyko zachorowania.
Zachorowaniom można zapobiec poprzez:
- każdorazowe dokładne mycie rąk przed przystąpieniem do przygotowania posiłków,
- utrzymywanie w czystości naczyń, sprzętów kuchennych i samej kuchni,
- bardzo dokładne mycie i przechowywanie oddzielnie deseczek do surowego mięsa, drobiu i ryb,
- unikanie podawania na przyjęciach ciast z kremami z użyciem surowych jaj, sałatek z majonezem własnej roboty, tatara, rozmrożonych lodów, wątróbki drobiowej nie dosmażonej, zupy zaciągniętej jajkiem, niedomytych owoców,
- parzenie we wrzątku przez 10 sekund jaj używanych do wyrobu potraw i deserów, nie poddawanych działaniu wysokiej temperatury, unikanie lodów i ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców,
- mycie jaj przed rozbiciem skorupki,
- szybkie schłodzenie wcześniej przygotowanych potraw a podgrzanie ich bezpośrednio przed podaniem,
- bezwzględne unikanie spożywania żywności kilkukrotnie zamrażanej i rozmrażanej,
- wydzielenie miejsca w lodówce na surowy drób, mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami,
- całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania,
- przestrzeganie właściwej technologii produkcji – poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie), która skutecznie niszczy drobnoustroje,
- zwrócenie uwagi na terminy przydatności kupowanych produktów oraz warunki ich przechowywania w sklepie, a także ogólny stan higieniczny pomieszczenia sprzedaży i pracowników obsługi,
- chronienie produktów spożywczych przed zanieczyszczeniem ich przez ludzi i zwierzęta.
Nie zapominajmy, że wciąż aktualna jest zasada- „Lepiej zapobiegać, niż leczyć”. Zapewnijmy dzieciom szczęśliwe i niezapomniane chwile, które będą z przyjemnością wspominać.
5 kroków do bezpiecznej żywności (ulotka)
Jak skutecznie myć ręce? (ulotka)
Jak skutecznie dezynfekować ręce? (ulotka)
Ulotka dla rodziców
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS