Sokólski Ośrodek Kultury, Muzeum Ziemi Sokólskiej oraz Zielska Kolonia zapraszają na warsztaty zielarsko-kulinarne z Agnieszką Prymaką, tym razem „Podagrycznik w roli głównej”.
REKLAMA
„Podagrycznik to ziółko, które większość ludzi kojarzy jako uciążliwy chwast, a on ma ogromną moc leczniczą i nie przypadkowo pojawia się jako jedna z pierwszych roślin zaraz po zimie. Przybliżę jego właściwości zdrowotne i lecznicze. Mam nadzieję, że przekonam dlaczego warto go wprowadzić do swojej diety i kuchni. Opowiem o tym, na co zwrócić uwagę żeby prawidłowo go rozpoznać. Poszalejemy kulinarnie, bo zrobimy zielone pesto z tego dzikiego warzywka. Zrobimy też sól podagrycznikową, każdy zabierze ze sobą torebkę takiej soli*. Posmakujemy naparu z tej roślinki i nastawimy ocet, który działa świetnie oczyszczająco, zwłaszcza na stawy” – komentuje Agnieszka Prymaka.
Zajęcia odbędą się w Muzeum Ziemi Sokólskiej przy ulicy Piłsudskiego 2. Spotkanie planowane jest na 12 maja (piątek) o godzinie 17.
Zapisać można się pod numerem telefonu 690 333 590 lub za pośrednictwem maila Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Każdy uczestnik zabierze ze sobą torebkę soli ziołowej oraz litrowy słoik z nastawionym octem.
Agnieszka Prymaka to zielarka, dyplomowana zielarka-fitoterapeutka, pasjonatka ziół i życia w zgodzie z naturą, autorka marki „Zielska Kolonia”.
opr. (orj)
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS