We środę w Zespole Szkół Zawodowych w Gorlicach odbył się Etap Okręgowy III edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w zawodzie: Kucharz.
Gorlicka szkoła, jako jednostka posiadająca rekomendację Komitetu Głównego Turnieju z siedzibą w Zabrzu, mogła zostać gospodarzem tych zmagań.
Turniej jest trójstopniowy, organizowany na podstawie stosownych Rozporządzeń Ministerstwa Edukacji Narodowej, co zgodnie wynika z podstawy prawnej zawartej w Regulaminie.
Honorowym gościem, czuwającym całościowo nad przebiegiem Turnieju, zgodnie z procedurą, była pani Jadwiga Gwóźdź – przedstawiciel Delegatury Kuratorium Oświaty w Krakowie – delegatura w Nowym Sączu.
W SKŁAD KOMISJI KONKURSOWEJ WESZŁY NASTĘPUJĄCE OSOBY:
- Przewodniczący: mgr. inż. Waldemar Gniady – dyrektor ZSZ Gorlice, gospodarz uroczystości.
- Z- ca: mgr inż. Anita Herman – kierownik Szkolenia Praktycznego ZSZ Gorlice
- Koordynatorem etapu okręgowego Turnieju w ZSZ Gorlice była pani Lucyna Prorok.
W skład Komisji oceniającej część praktyczną weszli przedstawiciele Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników: p. M. Socha, p. Ł. Grabowski, J. Antoniszak, p. A. Ujma, p. D. Burda oraz p. A. Cetnarowicz z restauracji Gęsia Skórka w Gorlicach.
SZKOŁAMI ZAKWALIFIKOWANYMI DO ETAPU OKRĘGOWEGO TURNIEJU BYŁY:
- Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Iwoniczu – Zdrój, opiekun: MARTA SZELC, WIOLETTA ASZKLAR uczeń: DOMINIK KLUK
- Zespół Szkół Zawodowych w Grybowie, opiekun: JOLANTA LICHOŃ – SŁOTWIŃSKA, uczeń: KACPER KUBAS
- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu, opiekun: ROBERT STANEK, uczniowie: MATEUSZ FURCZOŃ i OSKAR WAKSMUNDZKI
- Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach, opiekun: BEATA ZĄBEK, BOGUMIŁA SAWICKA, EWA MYSZKOWSKA uczennice: KUCHTA KLAUDIA, WARZECHA IWONA
Turniej rozpoczął się o godz.9.00 pisemnym testem teoretycznych wiadomości z zakresu technologii gastronomicznej, który był przysłany od Komitetu Głównego i otwierany oficjalnie na sali w obecności Komisji oraz wszystkich zakwalifikowanych uczestników Turnieju. Maksymalny czas na tę część Turnieju wynosi 60 minut.
Ok. godz. 10.00 nastąpiło rozpoczęcie części praktycznej Turnieju, w której należało wykonać dwie porcje potrawy, mając na uwadze temat wiodący: Mięso z królika w roli głównej, a następnie podać je na stole degustacyjnym wraz ze stosowną wizytówką.
Karta oceny Jury zawiera trzy kryteria główne, którymi były:
- organizacja i higiena pracy
- wykonywanie potraw
- ekspedycja potraw
Ok. godz. 14.00 nastąpiło podsumowanie Turnieju i wyłonienie zwycięzców oraz kandydatów do etapu Ogólnopolskiego, a następnie uroczyste ogłoszenie wyników, wręczenie dyplomów i nagród.
W … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS