Wiosna to czas, kiedy można zbierać jedne z najsmaczniejszych grzybów jadalnych spotykanych w Europie – smardze. Można je pomylić z bardzo trującymi grzybami, które rosną o tej samej porze roku.
Smardze zaczynają pojawiać się w marcu i kwietniu. Rosną tylko wiosną, w Polsce można spotkać kilka gatunków tych grzybów. To jedne z najsmaczniejszych grzybów, jakie rosną w naszym kraju. Widać to zresztą po ich cenie – za kilogram świeżych grzybów trzeba zapłacić kilkaset złotych. W niektórych rejonach Polski smardze zaczęły rosnąć już kilka tygodni temu, teraz zaczęły się pojawiać także w beskidzkich miejscowościach. – Natknąłem się już na smardze – mówi Justyn Kołek, grzybiarz i grzyboznawca z Czernichowa.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS