A A+ A++

W związku z warunkami klimatycznymi panującymi w naszym kraju, zbiór owoców i warzyw odbywa się głównie w miesiącach wiosennych oraz letnich – maksymalnie od końca marca do początku października. Po zakończeniu prac część plonów trzeba odpowiednio przechować, żeby móc je sprzedawać przez kolejne pół roku. Składowanie odbywa się w stworzonych do tego celu halach murowanych lub stalowych. Czym różnią się chłodnie od uniwersalnych budynków magazynowych?

Budownictwo przemysłowe to nie tylko hale produkcyjne, obiekty logistyczne i klasyczne hale magazynowe, lecz także chłodnie i sortownie warzyw oraz owoców. Stworzenie tych ostatnich bywa prawdziwym wyzwaniem dla projektantów, ponieważ muszą w nich panować ściśle określone warunki klimatyczne, żeby zbiory jak najdłużej zachowały świeżość i walory smakowe, a jednocześnie nie uległy uszkodzeniom mechanicznym wykluczającym je ze sprzedaży. Na co trzeba zwrócić uwagę przy projektowaniu chłodni przemysłowej?

Chłodnie owoców i warzyw – parametry

W halach przemysłowych z przeznaczeniem na chłodnie istotne jest utrzymanie odpowiednich warunków cieplnych i poziomu wilgotności oraz właściwego składu powietrza, a także ograniczenie dostępu do światła naturalnego

Większość roślin najlepiej przechowuje się w temperaturze od 0 do 4 st. Celsjusza. Trzeba jednocześnie pamiętać, że owoce i warzywa źle znoszą nagłe skoki temperatur, dlatego kluczowe w tego typu obiektach będzie zachowanie stałego zakresu temperatur.

Jeżeli chodzi o wilgotność, ważne jest, aby nie dopuścić do jej spadku poniżej określonej normy, ponieważ wówczas plony zaczną tracić nagromadzoną wodę, zmniejszy się ich jędrność i odporność na choroby.

A co z dostępem do światła naturalnego? Tu chodzi o to, żeby hale przemysłowe, w których przechowywane będą owoce i warzywa, miały jak najmniej okien, naświetli ściennych oraz świetlików dachowych. Światło naturalne może bowiem przyspieszyć starzenie się roślin po zbiorach.

Ostatnim kluczowym parametrem jest skład powietrza. Hale stalowe wyposażane są w specjalne urządzenia, które wytwarzają i utrzymują określony skład gazowy pozwalający na wydłużenie okresu świeżości warzyw oraz owoców przez zmniejszenie tempa procesów biochemicznych i fizjologicznych w nich zachodzących.

warehouse and storage for packing and stocks of goods. old rusty
Warehouse and storage for packing and stocks of goods. Old rusty forklifts are in an empty warehouse with no people. In the background are boxes and pallets for packing fresh fruits and vegetables

Różnice pomiędzy halami magazynowymi a chłodniami

Czym różnią się klasyczne hale magazynowe od chłodni? Hala przemysłowa przeznaczona na przechowalnię owoców i warzyw musi być zaprojektowania oraz wybudowana z wykorzystaniem materiałów o odpowiedniej izolacyjności termicznej, a także szczelności gazowej. Szczególną uwagę trzeba zwrócić na jakość wykonania przegród budowlanych i ich zabezpieczenie, na systemy przeładunkowe – ich wykorzystanie nie może powodować skoków temperatur w obiekcie oraz na posadzkę, która musi być odporna na niskie temperatury. W przypadku standardowych hal magazynowych te kryteria nie są zazwyczaj aż tak rygorystyczne.

Jeśli szukasz firmy, która projektuje i buduje hale stalowe – konstrukcje stalowe oraz hybrydowe – w tym chłodnie i sortownie, sprawdź ofertę Commercecon: https://commercecon.pl

Artykuł sponsorowany

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp
Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułAnkieta EHA 2023 dotycząca sprzętu i trendów w technologii. Do wygrania wysokiej klasy laptop o wartości 2299 euro
Następny artykułWeekend w teatrze? Na scenę wraca „Akademia Pana Kleksa”