Dzisiaj, 17 kwietnia (15:59)
Borówki amerykańskie to wyjątkowo słodkie i smaczne owoce, cieszące się popularnością przez cały rok. Zazwyczaj dodajemy je do deserów, koktajli czy owsianek i słusznie, bo to jedne z najzdrowszych owoców na świecie, po które powinniśmy sięgać regularnie. Niestety, są osoby, które powinny ich unikać – mogą im bowiem zaszkodzić.
Borówka amerykańska pochodzi z Ameryki Północnej, ale z powodzeniem można ją uprawiać również w Polsce. Naukowcy i dietetycy od lat badają jej właściwości, a z wiedzy, którą już posiadają, wynika, że owoc można nazwać jednym z najzdrowszych na świecie.
Owoce borówki amerykańskiej są bogatym źródłem witamin oraz makro i mikroelementów. Zawierają takie witaminy i minerały jak:
- witamina A
- witamina B
- witamina C
- witamina E
- niacyna
- potas
- cynk
- miedź
- selen
- żelazo
- magnez
- wapń
- mnóstwo antyoksydantów
Borówka amerykańska jest niskokaloryczna, więc z powodzeniem mogą po nią sięgać osoby na diecie oraz walczące z nadwagą. Badania dowiodły, że owoce borówki poprawiają wzrok, regulują trawienie, zapobiegają miażdżycy i walczą z pasożytami jelitowymi u dzieci. Ogromna zawartość antyoksydantów i antocyjanów sprawia, że borówka amerykańska zapobiega chorobom nowotworowym, głównie takim jak:
- nowotwór wątroby
- nowotwór przewodu pokarmowego
- nowotwór płuc
- nowotwór macicy
- nowotwór piersi
- nowotwór tarczycy
Antocyjany zawarte w borówce amerykańskiej wymiatają wolne rodniki przyspieszające pr … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS