Jak dość powszechnie wiadomo nadmierne spożycie alkoholu prowadzi do kaca – bólów głowy, zmęczenia i nudności. Jeśli nadmierne spożycie często się powtarza, po pewnym czasie mogą pojawić się przewlekłe problemy zdrowotne, w tym choroby serca, marskość wątroby i niedobór odporności. W zasadzie najprostszym sposobem uniknięcia przykrych konsekwencji byłoby ograniczenia picia, ale naukowcy z Chin znaleźli metodę bardziej skomplikowaną – genetycznie zmodyfikowany probiotyk.
Do metabolizowania alkoholu ludzki organizm wykorzystuje głównie enzym zwany dehydrogenazą alkoholową lub ADH. Niektóre warianty tego enzymu są bardziej skuteczne niż inne: forma zwana ADH1B, występująca głównie w populacjach Azji Wschodniej i Polinezji, jest 100 razy bardziej aktywna niż inne warian … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS