A A+ A++

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem fantastycznie smakuje latem, ale zimą również możemy z przyjemnością przygotować go nie tylko na szybkie śniadanko, ale także na podwieczorek i kolację. Wyśmienicie smakuje rozsmarowany na świeżym chlebku, bułeczce lub bagietce.

Składniki:
– twaróg półtłusty 250 dag
– pęczek rzodkiewek
– mały pęczek szczypiorku
– ok 2-3  łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany 18%, ilość łyżek jogurtu dobieramy sami w zależności jaką lubimy konsystencję czy bardziej gęstą czy płynną
– sól i pieprz do smaku

Twarożek przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodajemy jogurt naturalny lub śmietanę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy umytą i drobno pokrojoną w paseczki rzodkiewkę (możemy także zetrzeć na tarce na grubych oczkach) i drobno posiekany szczypiorek. Na koniec dodajemy sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

W rozszerzonej wersji, która doda kolejnych walorów smakowych możemy dodać jeszcze drobno posiekanego świeżego ogórka oraz pomidora bez skórki. Tak przygotowany twarożek możemy położyć jako pastę na chlebek lub podawać oddzielnie w miseczce.

Share this…
Tweet about this on Twitter

Share on Facebook

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKonkurs na dyrektora Muzeum Podlaskiego w Białymstoku
Następny artykułPonad 3,5 tysiąca ełczan korzysta z karty seniora