Filip Szymczak wrócił z marcowego zgrupowania reprezentacji do lat 21 z urazem kolana, którego doznał w trakcie sparingu z Austrią (0:0). Wtedy został brutalnie sfaulowany przez Samsona Baidoo. Wstępna diagnoza wykluczyła poważny uraz, a Szymczak wrócił do Poznania. Interia informowała 31 marca, że Lech Poznań rozważa, czy napastnik powinien przejść zabieg artroskopii kolana już teraz, czy dopiero po zakończeniu sezonu. Klub szybko podjął ostateczną decyzję.
Oficjalnie: Ważny piłkarz Lecha wypada do końca sezonu. Przejdzie zabieg
Lech Poznań poinformował w oficjalnym komunikacie, że Filip Szymczak nie zagra już w żadnym meczu do końca sezonu. 20-latek przejdzie w przyszłym tygodniu zabieg chirurgiczny, po którym przerwa od gry potrwa około ośmiu tygodni. “Początkowo została wybrana opcja o ostrzyknìęciu stawu, co miało pomóc Szymczakowi w powrocie do pełnej dyspozycji. Ostatecznie jednak sztab medyczny Kolejorza po konsultacjach ze specjalistami uznał, że wykonany zostanie zabieg” – czytamy w komunikacie mistrzów Polski.
Taka decyzja Lecha Poznań oznacza, że Filip Szymczak nie zagra w dwumeczu w ćwierćfinale Ligi Konferencji Europy przeciwko Fiorentinie (a także w ewentualnym półfinale i finale) oraz ominie dziewięć pozostałych spotkań w ekstraklasie. Najbliższe z nich już w niedzielę 2 kwietnia, gdzie zespół prowadzony przez Johna van den Broma zagra u siebie z Pogonią Szczecin. Poza tym Szymczak nie będzie dostępny m.in. na rywalizacje z Legią Warszawa czy Rakowem Częstochowa.
Jednocześnie John van den Brom będzie miał do dyspozycji tylko dwóch nominalnych napastników – Mikaela Ishaka oraz Artura Sobiecha. Filip Szymczak jest wychowankiem Lecha Poznań i gra w pierwszym zespole regularnie od początku sezonu 22/23. Łącznie zagrał w 58 meczach we wszystkich rozgrywkach, w których strzelił pięć goli i zanotował cztery asysty. Kontrakt Filipa Szymczaka z Lechem Poznań jest ważny do końca czerwca 2025 roku.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS