Cynk to bardzo ważny dla zdrowia człowieka mikroelement diety. Jego związek kliniczny z prawidłowym działaniem układu odpornościowego jest bardzo dobrze udokumentowany. Jednak pomimo powszechnej wiedzy na temat dobroczynnego oddziaływania cynku na ludzki organizm, pomimo niskich kosztów suplementacji i praktycznie nieograniczonemu dostępowi do tego pierwiastka wiele osób wciąż cierpi na jego niedobory.
Jest kilka głównych powodów, przez które nasz organizm nie może cieszyć się wystarczającą ilością cynku. Są to między innymi:
- Brak suplementacji (przekonanie, że dostarczamy odpowiednie ilości cynku w diecie)
- Suplementacja nieodpowiednim rodzajem cynku (formy o małej biodostępności)
- Zaburzenia wchłaniania cynku w jelitach (nieodpowiednia flora jelitowa)
A jak możemy sprawdzić czy nasz organizm cierpi na brak cynku? To proste: poprzez obserwację. Jednak objawy, które pojawiają się u nas, nie zawsze w sposób jasny i oczywisty wskazują na niedobór cynku. Oto kilka nieoczywistych objawów, które powinny nas zaniepokoić:
1. UTRATA SMAKU I WĘCHU
Cynk pomaga aktywować te części mózgu, które odpowiedzialne są za przetwarzanie informacji o zmyśle smaku i węchu. Dlatego jego brak może skutkować właśnie pogorszeniem się, a czasem wręcz utratą, smaku i węchu.
2. BRAK APETYTU
Cynk jest niezbędny do prawidłowego przebiegu przemiany materii, gdyż wchodzi w skład ponad 200 enzymów, w tym enzymów trawiennych. Jego niedobór upośledza pracę całego układu pokarmowego powodując utratę apetytu.
3. SPADEK LIBIDO U MĘŻCZYZN ORAZ ROZREGULOWANIE CYKLU MIESIĄCZKOWEGO U KOBIET.
Cynk wspomaga produkcję żeńskich hormonów płciowych, bierze udział w procesie wzrostu oocytu i jajeczka. Z kolei u mężczyzn cynk jest niezbędny do prawidłowej produkcji testosteronu. Nie bez powodu nazywany jest „męskim pierwiastkiem”.
4. PĘKAJĄCE KĄCIKI UST
Często za pękające kąciki ust obwiniamy brak witamin z grupy B, a w szczególności witaminy B2. Okazuje się jednak, że brak cynku również może odgrywać tutaj kluczową rolę, ponieważ bierze on udział w procesie metabolizowania witamin z grupy B.
5. KURZA ŚLEPOTA ( ŚLEPOTA ZMIERZCHOWA)
Utarło się stwierdzenie, że bezpośrednio za występowanie schorzenia nazywanego kurzą ślepotą odpowiada brak witaminy A. Okazuję się jednak, że nawet dostarczenie tej witaminy w odpowiedniej ilości do organizmu bez jednoczesnego uzupełnienia diety w cynk może nie przynieść zamierzonego skutku. Dzieje się tak, ponieważ cynk znacząco wpływa na metabolizm, w tym wchłanianie, transport oraz utylizację witaminy A.
Dorosłe osoby powinny dostarczyć 15-20 mg cynku na dobę. Jedną z najlepiej przebadanych form cynku jest glukonian. Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest suplementacja cynku razem z dodatkami takimi jak:
- Algi (wodorosty morskie) mające działanie przeciwzakrzepowe, przeciwmiażdżycowe. Regulują gospodarkę wodną organizmu pomagając pozbyć się obrzęków i toksyn.
- Lucerna siewna, która wzmacnia system immunologiczny.
- Liść tymianku, który wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
Dzięki takiemu połączeniu zyskujemy preparat o działaniu bardziej kompleksowym, a zawarte w nim wysokiej jakości surowce gwarantują skuteczność.
Autor: Radosław Bugajski
Masz pytania do specjalisty? Napisz do nas na [email protected]
Chcesz kupić Cynk ze zniżką? Sprawdź tutaj
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS