Im zdrowiej jesz tym zdrowiej wyglądasz. To co jemy wpływa nie tylko na nasze samopoczucie i zdrowie, ale również na to jak wyglądamy, w jakiej kondycji jest nasza skóra.
Pisałam o tym niedawno opisując . Przekonałam się na własnej skórze, że skóra staje się bardziej odżywiona, nawilżona i nabiera ładnego koloru.
Szczególną rolę odgrywają w przypadku kolorytu skóry karotenoidy, barwniki żółto-czerwone odpowiedzialne za kolory owoców. Najbardziej znany z karotenoidów to oczywiście beta-karoten.
Karotenoidów jest jednak znacznie więcej. Z pewnością niejednokrotnie słyszałeś o likopenie, zeaksantynie czy luteinie. To również karotenoidy.
Jedząc duże ilości owoców i warzyw bogatych w karotenoidy jak marchew, dynia, papryka, Twoja skóra może nabierać ładnego „złocistego” odcienia skóry.
Potwierdził to nie tylko mój 30-dniowy eksperyment, ale też 6-tygodniowe badanie przeprowadzone na studentach. było proste i polegało na wprowadzeniu do codziennej diety studentów 9 porcji owoców i warzyw.
Jaki był efekt? Osoby, które jadły tak 9 porcji owoców i warzyw miały ładniejszy kolor skóry niż te, które jadły tylko 3 porcje, a więc 3-krotnie mniej.
Atrakcyjny kolor skóry to oczywiście nie jedyna korzyść z jedzenia dużej ilości warzyw i owoców. Okazuje się, że większe spożycie żółtych i zielonych warzyw to również mniej zmarszczek, co potwierdziło przeprowadzone na grupie aż 700 kobiet!
Zdrowa skóra zaczyna się od odżywiania, które buduje piękno od wewnątrz. Warzywa i owoce warto więc jeść nie tylko by ładnie wyglądać od zewnątrz, ale przede wszystkim od wewnątrz 🙂
Idealnym sposobem na ich przemycenie jest koktajl taki jak ten. Koktajl z marchewką, granatem, malinami i krwistą pomarańczą Moro.
Zamiast pomarańczy Moro możesz oczywiście użyć innej pomarańczy czy mniej słodkiego cytrusa w postaci grejpfruta, a zamiast malin wykorzystać np. truskawki.
Przepis na koktajl z marchewką, granatem i malinami
Składniki:
- 1 kubek marchewki pokrojonej w plasterki (2-3 marchewki)
- 1 kubek ziarenek granatu (u mnie z 1 owocu granatu)
- 1 kubek malin mrożonych (lub innych owoców jagodowych)
- 1 pomarańcza (u mnie pomarańcza Moro)
- 1,5 kubka wody
- 1 łyżeczka (opcjonalnie)
Sposób wykonania
Wystarczy wszystkie składniki dokładnie zblendować i gotowe. Prawda, że proste?
Jest naprawdę pyszny!
Dzisiejszy pomysł na koktajl to wyjątkowe połączenie. Smakuje bosko, zawiera mnóstwo karotenoidów. Sprawdźmy co kryje się jeszcze w środku.
Oto kilka przykładowych wartości:
- Witamina A – 434 % d.z. ( 21718 IU)
- – 212 % d.z. (127 mg)
- Witamina K – 69% d.z. (55 mg)
- Kwas foliowy – 39% d.z. (156 mcg)
- Witamina E – 16% d.z. (3.2 mg)
- Mangan – 62% d.z. (1.2 mg)
- Potas – 36% d.z. (1243 mg)
- – 19% (76.4 mg)
- Błonnik 87% d.z. (21.7 g)
Jest się czym pochwalić 🙂
Ten koktajl z marchewką i granatem jest idealny szczególnie w sezonie zimowym, gdy brak świeżych lokalnych owoców i zielonych liści. A to właśnie zimą można kupić najsmaczniejsze cytrusy i granaty, które znalazły się w koktajlu.
Szukasz innych pomysłów na koktajl z granatem? Polecam lub
Koniecznie daj znać jak smakował Ci ten koktajl 🙂
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS