Próbowałeś kiedyś soku z pokrzywy? Świeżo wyciskany sok z pokrzyw jest wprawdzie delikatny w smaku, ale ma zdecydowanie trawiasty posmak, który nie każdemu przypadnie do gustu….
Jest jednak na to sposób, by świeżo wyciskany sok z młodych pokrzyw był genialny w smaku. W odpowiednim towarzystwie pokrzywa potrafi smakować naprawdę znakomicie!
O tym jak zrobić ten pyszny i zdrowy zielony sok z pokrzywy dzisiaj trochę więcej.
Pokrzywa to niezwykle cenny dla zdrowia chwast, który skutecznie pomaga oczyszczać organizm z nagromadzonych toksyn.
Zdaniem Anthony Williama, autora książki Boski lekarz, pokrzywa w sposób szczególny dba o przemęczone części układu hormonalnego jak nadnercza czy jajniki. Jest najlepszym ziołem wspomagającym układ rozrodczy kobiet. A dodatkowo pomaga usuwać z organizmu toksyczne estrogeny pochodzące z zewnętrznych źródeł jak pestycydy czy plastiki.
Liście pokrzyw są bogate w minerały chroniące kości takie jak krzem. To sposób na wzmocnienie włosów czy wsparcie pracy nerek. Pokrzywa polecana przy anemii czy podczas odchudzania.
To oczywiście tylko przykłady, ta dziko rosnąca roślina potrafi o wiele więcej. Więcej o tym a także o na Surojadku:)
Główny bohater dzisiejszego zielonego soku to pokrzywa. Najpopularniejsza jej odmiana to oczywiście pokrzywa zwyczajna. Pełno jej przy ścieżkach leśnych, na łąkach w zacienionych miejscach, a także na wysypiskach śmieci….Tego ostatniego źródła pokrzywy oczywiście nie polecam 🙂
Inną spotykaną odmianą pokrzywy jest pokrzywa żegawka, która wyrosła w ogródku mojej mamy. Ta odmiana pokrzywy preferuje żyzną glebę, pewnie dlatego pojawiła się tuż obok warzyw. Liście pokrzywy żegawki są znacznie mniejsze, jednak nie daj się zwieść. Również w tym przypadku przydadzą się rękawiczki. Te małe listki parzą tak samo jak duże 🙂 Właściwości obu odmian pokrzywy są podobne, nie ma więc znaczenia po którą pokrzywę sięgasz.
Jak przygotować sok z pokrzywy, który smakuje?
Odpowiedź jest prosta. Wystarczy dodać coś słodkiego i soczystego jak ananas, coś orzeźwiającego jak limonka czy mięta. I zwykła pokrzywa nabiera niezwykłego smaku.
A dodatkową porcją zdrowia przemyconą w tym soku będzie zielenina w postaci świeżego szpinaku czy sałaty. W końcu zieleniny nigdy za dużo.
To naprawdę wyjątkowo zielony sok o wyjątkowym smaku. Nie wierzysz? Wypróbuj koniecznie 🙂
Pora na przepis na wyjątkowo zielony sok, pełen smaku i pokrzyw. Orzeźwiający, lekko słodki. Jednym słowem idealny.
Przepis na tropikalny zielony sok z pokrzywy
Składniki:
- 2 szklanki liści młodej pokrzywy
- 2 szklanki liści szpinaku lub sałaty
- 1 plaster ananasa, bez skóry (około 250g miąższu)
- 1 limonka, bez skóry
- garść liści świeżej mięty lub melisy
Jak przygotować sok z pokrzywy?
Wystarczy i kilka minut, by cieszyć się smakiem świeżo wyciśniętego soku.
Dokładnie umyj wszystkie składniki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Ta uwaga dotyczy szczególnie pokrzywy, która może być włóknista. Składniki wkładaj do wlotu wyciskarki na przemian (raz kawałek owocu raz garść zieleniny) to usprawni wyciskanie soku.
Jeśli nie masz wyciskarki wykorzystaj te składniki by przygotować pyszny zielony koktajl.
Gotowy zielony sok serwuj od razu lub podawaj w wersji schłodzonej. Schłodzony smakuje jeszcze lepiej.
Wykorzystaj dobrze sezon na pokrzywę. Ten chwast to jedna z najzdrowszych dziko rosnących roślin, którą możesz mieć w dodatku całkowicie za darmo.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS