A A+ A++


Hiszpania jest jednym z trzech największych producentów wina, a mocne wina hiszpańskie są znane i cenione na całym świecie. Większość win hiszpańskich to wina wytrawne blanco i tinto oraz półwytrawne wina różowe rosado. Wina słodkie określane są jako dulco. Z kolei vino verde to wina o nieco zielonkawym kolorze i gorzkim smaku z dużą zawartością kwasu winnego i taniny.

Wybieramy hiszpańskie wino

Smak wina hiszpańskiego w znacznej mierze zależny jest od
pochodzenia – innymi smakami i aromatami będzie charakteryzować się trunek
powstały w Katalonii od wina wyprodukowanego na przykład w Andaluzji. Jednym
z regionów, który najlepiej oddaje charakter hiszpańskiego winiarstwa, jest
Rioja
, gdzie powstaje mocne wino hiszpańskie o intensywnym smaku i
intrygującymi aromacie. Czerwone wina powstają z takich szczepów jak garancha,
graciano czy też mazuleo. Mocne wino produkowane jest także w Andaluzji – jest
to wino typu sherry wzmacniane z wykorzystaniem naturalnego spirytusu
winnego
oraz dodatkowej warstwy droższy. Najmocniejsze wina sherry to
manzanilla o zawartości alkoholu sięgającej 18% oraz amontillado zawierające
nawet 22% alkoholu i cechujące się łagodnym smakiem. Zupełnie inne doznania
smakowe oferuje wino cava powstające w Katalonii. Jest to odmiana musującego
wina o wyrazistych owocowych nutach wytwarzanego metodą produkcji szampanów.

Jeśli nie hiszpańskie wino, to jakie?

Za szczególnie niedoceniane uznawane są wina niemieckie.
Niemcy specjalizują się głównie w produkcji wina białego, a najważniejsze z
nich to riesling wino niemieckie eszampan, które powstaje
w różnych winnicach, co oznacza, że dostępne są różne jego odmiany. Warto także
wspomnieć o nico delikatniejszych w smaku winach białych sylvaner oraz pinot
gris i blanc. 

Kolejna propozycja to wina portugalskie, które bardzo
wyróżniają się na tle win powstających w innych krajach. Wina wytwarza się
bowiem z wykorzystaniem winogron uprawianych w sposób tradycyjny, a znamienne
jest łączenie kilku odmian w jednym trunku. Blend to deserowe
wino portugalskie o wyrazistym smaku i zwiększonej zawartości
alkoholu. W Portugalii powstaje znane na całym świecie wino porto
produkowane z zastosowaniem destylatu winnego wzmacniającego zawartość alkoholu
,
a więc jest to ciekawa alternatywa dla mocnego wina hiszpańskiego.
Niektóre wina porto przekraczają zawartość 20% alkoholu. Do mocnych
portugalskich win zaliczana jest także madera, która cechuje się nieco
łagodniejszym smakiem.


Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułTygodnik “NIE” znika ze stoisk PKN Orlen. Obajtek zdecydował
Następny artykułPrezydent Ostrowca Świętokrzyskiego zatrzymany przez CBA