Lokale Kielce. Zastanawialiście się kiedyś, skąd się w Polsce wzięła pizza? Urodzeni po 1990 roku pewnie powiedzą: no przecież zawsze była. Jednak dla mojego pokolenia nie jest to wcale takie oczywiste.
Pierwszy raz to pytanie zadałem sobie w 2018 r., kiedy jadłem pizzę w nowojorskiej Lombardi’s, pierwszej pizzerii w USA. Później pytanie to zawsze miałem gdzieś z tyłu głowy, ale nie drążyłem tematu. Aż do teraz.
Pogrzebałem w internecie, przejrzałem różne swoje notatki i postanowiłem odbyć trzydniową wycieczkę szlakiem kultowych miejsc serwujących polską wersję włoskiego klasyka.
Lokale Kielce. Żorża podróż na Pomorze
Zacząłem w Słupsku od Baru Mlecznego Poranek. To właśnie tutaj w 1975 roku zaczęła się cała historia i tu po raz pierwszy użyto słowo „pizza” na drożdżowy placek z pieca. Ówczesny dyrektor słupskiego Społem podczas wyjazdu do Włoch zakochał się w pizzy i postanowił robić ją w Polsce. W barze wybudowano piec (ciągle działający) i opracowano recepturę ciasta. Kompletnie innego niż włoskie, ale to właśnie moim zdaniem atut, bo takich placków z pieczarkami nie zjemy nigdzie indziej na świecie. Pizza z Poranka do dziś cieszy się ogromnym powodzeniem, a oprócz farszu z pieczarek można również wybrać farsz kiełbasiany lub boczkowy.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS