Wczoraj, 1 marca (17:23)
Kiszona kapusta w wiaderku? Jej przygotowanie jest wbrew pozorom bardzo proste. Wystarczy jedynie zaopatrzyć się w kilka pomocnych rzeczy. Należy też zwrócić uwagę na długość kiszenia oraz warunki przechowywania. Podpowiadamy, jak ukisić idealną kapustę.
Domowa, doskonale ukiszona kapusta to zawsze świetna przekąska, wyśmienity dodatek do wielu potraw i surówek. Aby jednak proces kiszenia przebiegł idealnie, dobrze jest zapoznać się z kilkoma istotnymi zasadami oraz poszczególnymi etapami przygotowania.
Na co zwrócić uwagę jeszcze przed rozpoczęciem kiszenia kapusty? Istotne będą przede wszystkim:
- wybór odpowiednich główek kapusty białej – dobrze by były zwarte i ciężkie
- przygotowanie wiaderek do kiszenia, słoików lub zakup specjalnych pojemników fermentacyjnych
- właściwe proporcje przypraw względem ilości kapusty
Krążą opinie, że kiszenie w plastikowych wiaderkach jest mało efektywne i niezdrowe – nic bardziej mylnego. Specjalne plastikowe pojemniki idealnie nadają się do kiszenia zarówno kapusty jak i ogórków. Są wykonane z wysokiej jakości tworzywa oraz zupełnie bezpieczne – nie wchodzą w reakcję z kwasami i alkoholami. Ponadto dzięki swojej gramaturze, szerokim, wygodnym otworze, świetnie spełniają swoją funkcję. Plastikowe wiaderka czy beczki są też łatwo dostępne – można kupić je m.in. przez internet lub w większych supermarketach.
Czytaj również: Kapusta kiszona na ciepło – doskonały dodatek do obiadu
Kiszenie kapusty w wiaderku nie różni się niczym od kiszenia w słoikach czy beczkach. Należy jednak pamiętać, że pojemniki powinny być sterylnie czyste.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS