Tradycyjny pączek ma około 350 kalorii. Żeby nie mieć wyrzutów sumienia po jego zjedzeniu, powinniśmy pójść na 40-minutowy szybki spacer. – W tłusty czwartek możemy sobie jednak pozwolić na małe łakomstwo, zwłaszcza, kiedy jemy tę zdrowszą wersję pączka, upieczoną w domu – mówi Monika Maćków, dietetyk kliniczny z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Jeden tradycyjny pączek ma około 350 kilokalorii, niespełna 6 gramów białka, ponad 50 gramów węglowodanów i około 13 gramów tłuszczu. Pączek hiszpański, tzw. gniazdko – w 100 gramach ma ponad 400 kcal, nieco ponad 3 gramy białka, około 60 gramów cukrów i 18 gramów tłuszczu. Pączek z adwokatem ma 237 kcal i 9 gramów tłuszczu, oponki serowe w 100 gramach mają około 270 kcal, około 46 gramów węglowodanów, 8-10 gramów białka i 6-8 gramów tłuszczu, a faworki to ponad 500 kcal w stu gramach ciastek, około 9 gramów białka, niespełna 50 gramów węglowodanów i ponad 30 gramów tłuszczu. Jeden malutki chrust to około 90 kcal.
– Dużo! – nie ukrywa Monika Maćków, dietetyk kliniczny z Katedry Żywienia Człowieka UPWr
i podkreśla, że pączki i faworki to głównie źródło tłuszczów nasyconych i węglowodanów prostych, które sprzyjają w nadmiarze otyłości i chorobom układu krążenia.
– Dlatego takie produkty zaleca się okazjonalnie , a jeśli mamy taką możliwość zachęcam do pączków czy faworków zrobionych samodzielnie w domu, ponieważ wiemy co i w jakiej ilości do nich dodajemy. Jeśli pączki kupujemy, to zwracajmy uwagę na miejsce ich wywarzania. Lepiej, by były to sprawdzone piekarnie lub cukiernie, gdzie takie wyroby są tradycyjnie przyrządzane bez zbędnych dodatków – dodaje dietetyczka.
Tłusty czwartek w wersji light? To możliwe. Przepisy na zdrowsze pączki i dietetyczne faworki przygotowała Monika Maćków, dietetyk kliniczny z Katedry Żywienia Człowieka UPWr.
Jeden pączek z przepisu naszej dietetyczki to 170 kcal, a faworek tylko 40 kcal.
Pączki pieczone
Składniki:
15 g drożdży świeżych (lub opakowanie suszonych)
1 łyżeczka cukru trzcinowego
200-240 ml mleka 2% tłuszczu (letniego )
375 g mąki pszennej razowej (2,5 szklanki)
30 g masła min 82% tłuszczu (wcześniej rozpuszczonego i ostudzonego)
1 jajko
50 g cukru (1/4 szklanki)
200 g dżemu, powideł lub konfitury – najlepiej domowej
50g cukru pudru (4-5 łyżek)
Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i wlej mniej więcej 200 ml letniego mleka – dokładnie wymieszaj – przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
W dużej misce umieść mąkę, jajko, rozpuszczone i ostudzone masło oraz cukier. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – jeśli jest za gęste, to dodaj więcej mleka. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
Po wyrośnięciu ciasto ponownie krótko zagnieć, wyłóż na lekko posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm. Szklanką lub okrągłą foremką wycinaj pączki (o średnicy 7 cm) i układaj placki na blaszce do pieczenia (zachowaj odstępy między pączkami).
Pozostałe ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij pączki. Blachę z pączkami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.
Źródło: UPWr
FOT. UNIWERSYTET PRZYRODNICZY WE WROCŁAWIU
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS