Uwaga na sałatkę. Wykryto w niej ciało obce! Najnowsze ostrzeżenia GIS mówią m.in. o takich wyrobach jak sałatka, orzechy, ciasto z metalem, pyłek kwiatowy, herbatniki, suplementy diety. Sprawdź, czy nie masz ich w swojej kuchni. Produkty te możesz zwrócić do sklepu lub wyrzucić. W naszym artykule znajdziesz informacje o terminach ważności do spożycia i numerach partii produktów zagrażających Twojemu zdrowiu i życiu. Artykuł aktualizujemy regularnie.
Główny Inspektor Sanitarny ostrzega. Łopatka kuchenna zawiera szkodliwe substancje
Jeśli nie chcesz stracić zdrowia oraz pieniędzy najlepiej zapomnij o tych produktach. Najświeższe informacje podane przez Głównego Inspektora Sanitarnego z 13 lutego 2023 roku o szkodliwych produktach znikających ze sklepowych półek dotyczą m.in. produktów spożywczych, suplementów, ale też przedmiotów codziennego użytku. Obejrzyj również inne niezdrowe produkty wycofane ze sklepów. Poznaj wyniki kontroli, a także aktualne ostrzeżenia Głównego Inspektora Sanitarnego.
Jeżeli kupiłeś szkodliwe produkty, zawsze możesz je zwrócić je do sklepu. Drugą opcją jest ich wyrzucenie. Nasza lista niebezpiecznych artykułów spożywczych i gospodarstwa domowego jest regularnie aktualizowana. Znajdziesz na niej produkty wycofane ze sprzedaży w ostatnich miesiącach. Informacje do tego raportu pobrane zostały 13.02.2023 ze strony Głównego Inspektora Sanitarnego:
GIS regularnie kontroluje sprzedawane przez sklepy produkty i co rusz odkrywa różnorakie nieprawidłowości. Dlatego też co chwila zleca wycofywanie niebezpiecznych dla zdrowia i życia wyrobów, które do tej pory mogliśmy kupić w naszych sklepach. Oprócz niezdrowej żywności Główny Inspektor Sanitarny zaleca również pozbycie się niektórych suplementów diety, a nawet produktów użytku codziennego.
�
Najnowsze ostrzeżenia GIS mówią m.in. o łyżkach, w których dochodzi do migracji do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, które są szkodliwe dla zdrowia. W wielu produktach wytrąca się też tlenek etylenu, substancja zabroniona do stosowania w żywności w Europie. Tlenek etylenu jest sklasyfikowany jako substancja kategorii 1B ze względu na działanie rakotwórcze, mutagenne lub działanie szkodliwe na rozrodczość.
Aby chronić swoją rodzinę sprawdź aktualne ostrzeżenia GIS, przeczytaj daty ważności i numery partii produktów i pozbądź się ze swojego domu tych szkodliwych substancji. Listę wycofanych wyrobów z ostatnich miesięcy znajdziesz w naszej galerii:
Główny Inspektor Sanitarny: Zalecenia dla konsumentów:
�
- Trzeba wyrzucić produkty z partii objętych komunikatem. Nie wolno ich jeść.
- Jeśli wystąpią objawy zatrucia pokarmowego po spożyciu szkodliwych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.
�
Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce, od wielu lat pałeczki Salmonella spp. są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności. Jaja mogą być jednym ze źródeł pałeczek Salmonella spp. W celu uniknięcia zachorowań wywołanych przez te chorobotwórcze bakterie należy pamiętać o kilku zasadach.
Zakup jaj
Należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone.
Przechowywanie
Jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.
Przygotowywanie dań/potraw
- Należy unikać, szczególnie przez osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), potraw zawierających surowe jaja, takich jak: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel itp. Niosą one z sobą zwiększone ryzyko zachorowania.
- Gotując jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte. Najlepiej, gdy jajecznica, jaja sadzone są również ścięte.
- Ręce kontaktujące się z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem.
- Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.
- Po rozbiciu jaj skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.
- Jaja i inne dania po przygotowaniu należy przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały kontaktu z surowymi jajami.
Podawanie posiłków
Nie należy stosować tych samym talerzy czy sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami. Ugotowane jaja, jajecznica, jajka smażone czy sadzone powinny być podawane bezpośrednio po przygotowaniu.
Ostrzeżenie GIS. Żywność i artykuły spożywcze wycofane ze sklepów. Mogą być szkodliwe da zdrowia
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
Materiały promocyjne partnera
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS