A A+ A++

Marta Jarosz: Czy to prawda, że żyjemy w czasach kultury kawy?

Tomasz Guz – Head of Eastern Europe w Sage Polska: Zdecydowanie tak. Nastąpił prawdziwy boom na picie kawy, Rozpoczął się on kilka lat temu wraz z rosnącą liczbą kawiarni otwieranych głównie w największych miastach. Picie „małej czarnej” jest bardzo modne. O kawie rozmawia się w towarzystwie. Wymienia doświadczeniami w kontekście jej smaków i przygotowania. Coraz więcej ludzi czuje się ekspertami w tym temacie i chce pogłębiać swoją wiedzę na temat tego napoju i rozwijać umiejętności jego parzenia oraz serwowania. Mówi się, że obecnie trwa tak zwana trzecia fala kultury kawy. Pierwsza miała miejsce wtedy, gdy kawa stała się ogólnie dostępna, a konsumentom zależało na jej szybkim przygotowaniu – to były czasy królowania kawy w wersji instant. W drugiej fali zaczęliśmy rozkoszować się małą czarną w lokalach – miejscach specjalnie do tego przeznaczonych. W tym czasie zaczęła się faza, którą umownie nazywamy czasem wychodzenia na kawę. Teraz, w trzeciej fali tej kultury, chcemy móc robić dobrą kawę samodzielnie. Kupujemy sprzęt do tego i stajemy się baristami we własnych domach. Ekspres jest ważnym elementem wyposażenia domu. Można powiedzieć, że nawet gadżetem – sprzętem, którym można się pochwalić, a już na pewno o nim porozmawiać.

Czy ogromna liczba i różnorodność miejsc, w których serwuje się kawę, sprawia, że pijemy ten napój w najlepszej możliwej wersji, czy wręcz odwrotnie?

Teoretycznie wszędzie można przygotować naprawdę dobrą kawę, ale w praktyce, podobnie jak w innych obszarach sprzedaży, to, co serwują kawiarnie butikowe, jest zwykle lepsze od napojów oferowanych w kawiarniach sieciowych.

Co w takim razie trzeba mieć, i zapewne także umieć, żeby zrobić znakomitą małą czarną?

To, jakie espresso znajdzie się w filiżance, zależy zasadniczo od dwóch elementów: jakości kawy i ekspresu, w którym się ją przygotowuje. Jedno bez drugiego nie zapewnia optymalnego efektu. Aby cieszyć się smakiem kawy, nie wystarczy włożyć najlepszego ziarna do byle jakiego ekspresu i na odwrót: doskonały ekspres nie sprawi cudu, gdy użyje się w nim kiepskich ziaren kawy.

Dobra kawa to znaczy jaka?

czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPuchar Świata: Kwalifikacje w Lake Placid. Relacja i wyniki na żywo
Następny artykułWielomilionowe promesy dla miasta i powiatu