Ser feta nie zawsze trzeba kupować w sklepie, a można go zrobić samemu w domu. Jest to też proste i nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy.
Składniki:
– 3 litry mleka niepasteryzowanego świeżego krowiego
– 0,2 g bakterii mezofilnych (dostępne m.in. na Allegro)
– 2 ml podpuszczki
Wykonanie:
Mleko podgrzać do 25 stopni i dodać bakterie mezofilne. Wymieszać dokładnie. Odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie dodać podpuszczkę. Ponownie dokładnie wymieszać i odstawić na całą noc lub dzień w temperaturze pokojowej.
Potem skrzep pokroić w kostkę o grubości około 1 cm. Delikatnie wymieszać i zostawić do wytopienia się serwatki. Ten proces ma potrwać około godzinę. Następnie skrzep oddzielić od serwatki i wyłożyć do chusty serowarskiej lub tetrowej. Zostawić na kilka godzin na durszlaku do odsączenia serwatki. Nie wylewać jej, będzie potem potrzebna do przygotowania solanki.
Następnie skrzep włożyć do chusty serowarskiej w kształcie klinka i obciążyć np. butelką z wodą. Odstawić na kilka godzin. Jeżeli nie mamy chusty, to masę serową obciążyć na durszlaku odpowiednim kształtem np. słoikiem napełnionym wodą.
Pół litra serwatki przelać do np. miski. Dodać do niej pięć łyżeczek soli. Odstawić.
Po uformowaniu sera kroimy go w dowolnej wielkości kostkę i wkładamy do serwatki-solanki. Zostawiamy na kilka godzin do wysolenia.
Po tym czasie ser feta jest gotowy do jedzenia. Smakuje zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych.
Smacznego!
(hr)
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS