A A+ A++

Ser feta nie zawsze trzeba kupować w sklepie, a można go zrobić samemu w domu. Jest to też proste i nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy.

Składniki:

– 3 litry mleka niepasteryzowanego świeżego krowiego
– 0,2 g bakterii mezofilnych (dostępne m.in. na Allegro)
– 2 ml podpuszczki

Wykonanie:

Mleko podgrzać do 25 stopni i dodać bakterie mezofilne. Wymieszać dokładnie. Odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie dodać podpuszczkę. Ponownie dokładnie wymieszać i odstawić na całą noc lub dzień w temperaturze pokojowej.

Potem skrzep pokroić w kostkę o grubości około 1 cm. Delikatnie wymieszać i zostawić do wytopienia się serwatki. Ten proces ma potrwać około godzinę. Następnie skrzep oddzielić od serwatki i wyłożyć do chusty serowarskiej lub tetrowej. Zostawić na kilka godzin na durszlaku do odsączenia serwatki. Nie wylewać jej, będzie potem potrzebna do przygotowania solanki.

Następnie skrzep włożyć do chusty serowarskiej w kształcie klinka i obciążyć np. butelką z wodą. Odstawić na kilka godzin. Jeżeli nie mamy chusty, to masę serową obciążyć na durszlaku odpowiednim kształtem np. słoikiem napełnionym wodą.

Pół litra serwatki przelać do np. miski. Dodać do niej pięć łyżeczek soli. Odstawić.

Po uformowaniu sera kroimy go w dowolnej wielkości kostkę i wkładamy do serwatki-solanki. Zostawiamy na kilka godzin do wysolenia.

Po tym czasie ser feta jest gotowy do jedzenia. Smakuje zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych.

Smacznego!

(hr)

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułByła żona Daniego Alvesa przerywa milczenie. „Wszyscy wiedzą, jaki on jest”
Następny artykułRobot obsłuży fermę hodującą owady na cele żywieniowe