A A+ A++
  • 1 szt. filetu z kaczki

Arancini

  • 50g ryżu
  • 30g cebuli
  • 20g masła
  • Woda zgodnie z przepisem
  • 50g sera Gouda Mońki
  • 1 jajko
  • 30g mąki
  • 50g bułki tartej

        Gruszka

  • 50g gruszki
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • Sól, pieprz

Sos malinowy

  • 30g malin
  • 50ml czerwonego wina
  • 20g miodu
  • Sól, pieprz

Arancini

Rozpuszczamy masło dodajemy cebulkę,  podsmażamy na złoty kolor, dodajemy ryż i prażymy go, dolewamy wodę zgodnie z opisem na opakowaniu i dusimy aż będzie miękki. Po wystygnięciu ryżu dodajemy starty ser, mieszamy  i doprawiamy do smaku. Po doprawieniu, formujemy kulki. Zrobione kulki panierujemy w mące jajku i bułce po czym  je smażymy na patelni  na głębokim oleju, aż uzyskają  złoty kolor.

Gruszkę  obieramy  marynujemy w białym winie i przyprawach, następnie smażymy  ją  na patelni do odparowania wina.

Sos malinowy

Wlewamy czerwone wino do garnka dodajemy maliny  cukier, sól i pieprz, zagotowujemy  wszystko razem po czym blendujemy i odparowujemy, gdy sos zgęstnieje odstawiamy go .

Filet z kaczki doprawiamy solą i pieprzem, kładziemy na zimną patelnie  od strony skóry  i zaczynamy smażyć, aż  skóra się wytopi i ładnie zrumieni przekładamy na drugą stronę  i również smażymy do zrumienienia. Po obsmażeniu  wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 ℃ i pieczemy 15 min. Po wyjęciu z piekarnika, zostawiamy mięso na 5 minut aby odpoczęło.

Układamy na talerzu  kaczkę, dodajemy gruszkę, arancini, i polewamy sosem malinowym. Dekorujemy  świeżymi ziołami np. tymiankiem, rozmarynem, rukolą lub tym co lubimy .

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp
Poprzedni artykułOFCA z dotacją Urzędu Marszałkowskiego
Następny artykułNowa Filia MBP w Borach – umowa na modernizację lokalu podpisana