Dzisiaj, 3 lutego (11:19)
Jajka stanowią jedno z najlepszych źródeł białka. Są bardzo zdrowe, dlatego Polacy chętnie po nie sięgają. Niestety po obraniu, skorupki, które znajdują się na ich wierzchu, szybko lądują w koszu na śmieci. To wielki błąd.
- Jajka są jednym z najważniejszych produktów spożywczych wykorzystywanych w polskich domach. Przydają się nam do robienia omletów, sałatek czy ciast, dlatego staramy się ich nie marnować.
- Natomiast skorupki z jajek z reguły natychmiast trafiają do zbiornika na odpady. Okazuje się jednak, że postępując w ten sposób, popełniamy wielki błąd, ponieważ one również mogą być przydatne.
- Poniżej wyjaśniamy, co kryje się w skorupce jaja i zdradzamy, jak wykorzystać skorupki po jajkach w domu.
Skorupka jaja kurzego powstaje w procesie biomineralizacji, aby chronić rozwijający się zarodek przed czynnikami zewnętrznymi. Dostarcza mu niezbędnych minerałów, na czele z solą wapnia i umożliwia sprawną wymianę gazową.
Poza dużą ilością wapnia (około 900 mg/ 1 skorupkę) zawiera również takie pierwiastki jak:
- żelazo
- cynk
- miedź
- fluor
- mangan
- krzem
Skorupka z jajka stanowi skarbnicę witamin, dlatego również i my powinniśmy docenić jej dobrodziejstwo.
Może cię zainteresować: Kosztuje grosze, a działa jak drogi botoks. Zmarszczki będą mniej widoczne
Szacuje się, że jedna skorupka z jajka dostarcza nam dwukrotnie więcej wapnia, niż wynosi zalecana dzienna dawka spożycia dla osoby dorosłej. Wspomaga walkę z objawami licznych chorób, m.in. osteoporozy.
Zmniejsza ból, pozytywnie wpływa na metabolizm kości, a nawet stymuluje wzrost chrząstki. Nie jest to jednak jedyna zaleta niedocenianej części jaj. Ich właściwości pomagają nam również regulować pracę mięśni i serca czy kontrolować poziom niezbędnych pierwiastków we krwi.
Dodatkowo skorupki z jaj wykazują właściwości przeciwzapalne i przynoszą ulgę pacjentom zmagającym się z chorobą zwyrodnieniową stawów. To za sprawą błony wyścielającej wnętrze skorupki jaja, która składa się z białka, kolagenu, kwasu hialuronowego, glukozaminy czy siarczanu chondroityny.
Ze skorupek po jajach przygotujemy produkty do domowej pielęgnacji. Maseczki zrobione z ich udziałem dodadzą witalności naszej skórze. Poza tym, w formie sproszkowanej możemy je również wykorzystać do wzmocnienia paznokci.·
- Maseczka peelingująca do twarzy
Skorupki jaj działają jak naturalny peeling. Z ich pomocą bez problemu pozbędziemy się martwego naskórka, a dzięki zawartości wapnia po zabiegu przyspieszymy regenerację skóry.
Aby zrobić maseczkę, wystarczy umyte skorupki zemleć i zmieszać z białkiem lub miodem. Produkt należy nałożyć na umytą twarz na kwadrans, a po tym czasie zmyć letnią wodą. Stosować można 1-2 razy w tygodniu.·
Sprawdź: Zmieszaj z oliwą i nałóż na włosy. Uszczelnia ubytki, dodaje objętości, kosztuje 1 zł
- Odżywka do osłabionych paznokci
Ze skorupek jaj możemy również przygotować domową odżywkę wzmacniającą do paznokci. W tym celu wystarczy jedynie zmiksować je w drobny pył i dodać odrobinę do lakieru. To powinno je wzmocnić.
Przed rozpoczęciem kuracji skorupkami jajek zawsze najlepiej skonsultować się z lekarzem, który pomoże nam ustalić, czy nie występują przeciwwskazania do jej zastosowania. Szczególnie dotyczyć może to osób zmagających się z chorobami jelit lub zaburzeniami pracy nerek. ·
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS