1 godz. 21 minut temu
W Wielkiej Brytanii przeprowadzono badanie, które wykazało, że spożywanie wysoko przetworzonej żywności zwiększa ryzyko zachorowania na raka, przede wszystkim raka jajnika. Analiza dotyczyła grupy blisko 200 tysięcy osób.
Opisując badanie CNN wymienia produkty, które ono obejmowało. To paczkowane zupy, sosy, mrożona pizza, dania gotowe do spożycia, hot dogi, frytki, napoje gazowane, ciastka, pączki, lody i “wiele innych”.
Jak wskazuje doktor Kiara Chang z National Institute for Health and Care Research na uniwersytecie Imperial College w Londynie, wysoko przetworzona żywność jest produkowana ze składników przemysłowych. Często żywność łączy się z dodatkami, które mają dostosować kolor, smak, konsystencję produktu lub przedłużyć jego termin ważności.
Badanie opublikowane w czasopiśmie naukowym “eClinicalMedicine” dotyczyło zależności pomiędzy spożywaniem wysoko przetworzonej żywności, a zachorowaniami na 34 różne rodzaje raka. W badaniu przeanalizowano dane 197 426 osób, które znajdowały się w brytyjskim Biobanku. To baza medyczna, która zawiera informacje między innymi o diecie. W tym konkretnym badaniu chodzi o wybory żywieniowe pomiędzy 2006 a 2010 rokie … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS