Prawie w każdym laboratorium często wykorzystuje się drobny asortyment, taki jak szkło laboratoryjne i plastiki laboratoryjne. W ofercie firm wyposażających laboratoria można znaleźć bardzo szeroki asortyment naczyń laboratoryjnych wykonanych ze szkła borokrzemowego np.: zlewki, kolby, cylindry, krystalizatory, naczynka wagowe, bagietki, szkło miarowe, drobna szklana aparatura laboratoryjna, jak również szeroki asortyment drobnych przyborów laboratoryjnych jak np. akcesoria do preparatów mikroskopowych, akcesoria filtracyjne czy chromatograficzne.
Przybory do laboratorium oferowane np. przez firmę Danlab
takie jak https://danlab.pl/nasze-produkty/szklo-laboratoryjne-i-drobny-asortyment-laboratoryjny/ są
wykonane z wysokiej jakości specjalistycznego szkła i oznaczają się wysoką
odpornością na zmiany temperatury oraz odporne na regularnie poddawane
działaniu różnych, nawet najbardziej żrących odczynników chemicznych. Szkło i
akcesoria, jakie są oferowane w poważnych firmach jak Danlab pochodzą tylko z
renomowanych fabryk. Przy produkcji specjalistycznego szkła, z którego
wykonywane są akcesoria i naczynia do laboratorium wykorzystywane są różne
dodatki jak np. tlenek baru, boru, magnezu oraz tlenek cynku, które zmieniają
właściwości szkła i czyniąc je bardziej odpornym na nagłe zmiany temperatury,
żrące związki chemiczne oraz stłuczenie. Szkło możemy podzielić na rodzaje,
wśród których wyróżniamy: szkło sodowe, szkło potasowe, szkło jenajskie, szkło
pyrexsowe, szkło duranowe, szkło supremaks, a także szkło kwarcowe. Patrząc na
właściwości szkło sodowe jest szkłem bardzo łatwo topliwym wręcz miękkim
mającym zastosowanie przy produkcji i wytwarzaniu prostego i niedrogiego
sprzętu laboratoryjnego. Inne właściwości posiada szkło potasowe, które jest
szkłem twardym i znacznie trudniej topliwym, a przez to wymaga działania
wyższych temperatur przy obróbce. Szkło jenajskie (jego nazwa pochodzi od
miejsce, gdzie zostało po raz pierwszy wytworzone – w miejscowości Jena w
Niemczech) jest szkłem używanym tam, gdzie wymaga się wysokiej odporności na
działanie żrących substancji chemicznych w tym kwasów i zasad. Szkło jenajskie
jest również bardziej wrażliwe na wahania temperatury, przez co może wykazywać
częstsze pęknięcia w przypadku nagłych zmian temperatury oraz posiada
wyższą odporność temperaturową, czyli jest odporne na długotrwałe utrzymanie
substancji o wysokich i niskich temperaturach, reasumując, jeżeli nagle nie naraża
się go na zmiany np. wrzącej zawartości nie wkłada się do zamrażarki, takie
szkło naprawdę wytrzyma wiele. Tam, gdzie nie wymaga się zwiększonej odporności
na związki chemiczne stosowane jest szkło duranowe. W ekstremalnie
wysokich temperaturach swoje zastosowanie znajduje szkło supremaks lub szkło
kwarcowe. Szkło kwarcowe jest bardziej odporne na skoki temperatury i
wytrzymuje znaczny szok termiczny. Szkło kwarcowe, nie jest jednak odporne na
działanie kwasu fluorowodorowego, a jego główne zastosowanie to wyroby tygli
laboratoryjnych.
Oprócz zwykłego szkła laboratoryjnego używane są naczynia
laboratoryjne miarowe do precyzyjnych pomiarów objętościowych cieczy. W
przypadku precyzyjnych pomiarów, z jakimi mamy do czynienia w laboratorium i
jakie są w nim wykonywane w wielu laboratoriach, ważne jest, aby
stosować szkło odpowiedniej klasy metrologicznej wg. klasyfikacji dla
wyrobów szklanych. Stopień klasy w przypadku metrologii można wskazać na
podstawie przedziału ufności wokół nominalnej wartości znaków pomiarowych oraz
przy użyciu weryfikowalności kalibracji zgodnie z normą NIST. Okresowo w
przypadku analiz bardzo precyzyjnych może być wskazane regularne
sprawdzanie kalibracji szkła laboratoryjnego.
Wśród niezliczonej ilości szkła laboratoryjnego dostępnego
na rynku ważne jest, aby wybrać naczynia wykonane z odpowiedniego dla siebie
typu szkła, naczynia odpowiedniej klasy i co ważne na takim szkle nie należy
oszczędzać, niestety jak nigdzie indziej sprawdza się tu mądrość życiowa
„biednego nie stać na tanie rzeczy”.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS