A A+ A++

Wsparcie na działalność twórczą otrzymało łącznie 45 osób. Spośród tej grupy dziesięciu artystów otrzyma stypendia półroczne w wysokości 7 tys. zł, natomiast stypendia roczne, po 10 tys. zł, przypadną w udziale aż 35 twórcom. Zarząd województwa zatwierdził listę stypendystów w czwartek, 19 stycznia.

Warto podkreślić, że zgodnie z ubiegłoroczną zapowiedzią marszałka Artura Kosickiego, w tym roku liczba wspartych przez zarząd artystów wzrosła niemal dwukrotnie.

– Bardzo się cieszę, że mogliśmy dotrzymać słowa. To dla mnie, dla zarządu województwa i dla sejmiku bardzo ważne, aby ludzie kultury czuli się docenieni. Będziemy starać się w miarę możliwości zwiększać wysokość tych stypendiów, chcemy też, aby ta grupa twórców była coraz większa – powiedział marszałek.

Łącznie na stypendia w dziedzinie twórczości artystycznej i upowszechniania kultury dla osób dorosłych Samorząd Województwa Podlaskiego przeznaczył 420 tys. zł.

Stypendia umożliwią m.in. wydanie książek, płyt, albumów, przygotowanie filmów, wystaw, a także realizację zajęć artystycznych i edukacyjnych.

Wśród stypendystów rocznych znalazły się osoby z regionu:

Marcin Lićwinko – na realizację projektu „Śpiewak wędrowny” – organizacja zajęć śpiewaczych w województwie podlaskim;
Krystyna Gudel – na realizację projektu „Tłoka. Opowiastki, przyśpiewki, strachy” – słuchowisko i publikacja broszurowa;
Danuta Radulska – na realizację projektu „Obrzędy i zwyczaje w janowskiej tkaninie dwuosnowowej”. 

podlaskie.eu
opr. (orj)

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułІ це буде розблоковано: Кулеба назвав два види озброєння, на передачу якого у Заходу досі табу
Następny artykułSłynna amerykańska sieciówka otwiera restauracje w Polsce. W Warszawie, we Wrocławiu, w Szczecinie i innych miastach. Co tu zjemy?