23-letni piłkarz został wypożyczony do końca obecnego sezonu. Ma wzmocnić rywalizację w środkowej linii Jagiellonii.
Nguiamba ostatnie półtora roku spędził w Spezii. Rozegrał w jej barwach trzy mecze w Serie A. Wcześniej był zawodnikiem Nancy, z którym to zespołem grał na drugim poziomie rozgrywkowym we Francji.
Aurelien Nguiamba w Jagiellonii Białystok
“Jest to chłopak w młodym wieku, bardzo zależy mu na graniu, stąd pomysł na wypożyczenie go ze Spezii, gdzie musiał mierzyć się z ogromną konkurencją, przez co jego szanse na granie były niewielkie. Liczymy, że pomoże nam w rundzie wiosennej, a my możemy mu zaoferować dużo większą szansę na regularną grę” – powiedział dyrektor sportowy Jagiellonii Łukasz Masłowski, cytowany w piątkowym komunikacie klubu.
As Sportu 2022. Iga Świątek kontra Piotr Zieliński. Kto zasługuje na awans? Zagłosuj!
Zaznaczył, że Nguiamba jest wypożyczony na pół roku. “Musimy szukać rozwiązania już na przyszły sezon, ponieważ oczekiwania Spezii w sprawie transferu definitywnego są bardzo wysokie. Jestem przekonany, że Aurelien, jako dobry zawodnik, szybko wkomponuje się w drużynę” – mówił Masłowski. Dodał, że przed wypożyczeniem Francuz był obserwowany przez klub, zasięgnięto też opinii o nim m.in. u byłego bramkarza Jagiellonii, obecnie zawodnika Spezii, Bartłomieja Drągowskiego.
23-latek jest już na obozie Jagiellonii w tureckim Belek; niewykluczone, że wystąpi w którymś z dwóch sobotnich sparingów, które kończą to zgrupowanie. “Potrzebowaliśmy zawodnika do środka pola. Cieszę się, że Aurelien dołączył do nas. W Spezii był w pełnym cyklu treningowym, nie narzekał na żadne urazy, dlatego mamy gotowego piłkarza do treningu oraz do gry” – ocenił trener Jagiellonii Maciej Stolarczyk.
To pierwszy zawodnik, którego białostocki klub pozyskała w zimowej przerwie piłkarskiej ekstraklasy. Wcześniej odeszli m.in. rumuński stoper Bogdan Tiru i litewski skrzydłowy Fedor Cernych.
autor: Robert Fiłończuk
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS