Więcej informacji na temat aktualnych wydarzeń znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Niezwykła podróż zmysłów i kubków smakowych – wydaje się, że właśnie taki cel przyświecał właścicielom krakowskiej Fiorentiny. Jedną ze specjalności restauracji jest wołowina przygotowywana na grillu opalanym węglem drzewnym oraz stek po florencku. Takie połączenia smakowe zachwyciły jury konkursu World Culinary Awards, które przyznało lokalowi tytuł najlepszej restauracji w Polsce i jednej z najlepszych w Europie.
Zaszczytne grono
Na liście wyróżnionych lokali znalazły się również dwie inne restauracje z Krakowa i jedna z Warszawy. Biorąc pod uwagę renomę konkursu, właściciele wyróżnionych restauracji mają powody do dumy. – World Culinary Awards przyznaje nagrody restauracjom z całego świata w kategoriach regionalnych, a także tematycznych. Tytuł najlepszej restauracji w Europie otrzymała “Uliassi” w miejscowości Senigallia we włoskiej Marchii – podaje krakow.pl
Steki, kaczki i nie tylko
Fiorentina mieści się przy ul. Grodzkiej w Krakowie, w zabytkowych wnętrzach kamienicy. Na tle innych lokali wyróżnia ją przede wszystkim magiczna atmosfera i dania podawane w nowoczesnych aranżacjach, skomponowane przy użyciu lokalnych produktów. Co ciekawe, menu zmienia się wraz z nastaniem kolejnej pory roku. Obecnie widnieją w nim m.in. takie pozycje jak:
- mus z oscypka, konfitura z brusznicy, olej rzepakowy (za 58 zł),
- zupa grzybowa, kluski z serem Bursztyn (w cenie 36 zł),
- sezonowana polędwica wołowa, sos z czerwonego wina, karmelizowana cebula (za 126 zł)
- piernik z kremem orzechowym i konfiturą malinowo-różaną (za 42 zł)
Pozycji w karcie jest jednak o wiele więcej. Dla tych, którzy chcą przeżyć prawdziwą ucztę, restauracja oferuje menu degustacyjne; do wyboru 5 lub 7 dań.
Źródła: fiorentina.com.pl, krakow.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS