A A+ A++

Wiele osób, które rozpoczęły dorosłe życie i opuściły rodzinny dom, tęskni za smakiem potraw, przygotowywanych przez nasze babcie, a jednym z takich dań naszego dzieciństwa są przepyszne racuchy. I choć ich przygotowanie jest proste i szybkie, to rzadko kiedy udaje nam się odzwierciedlić ten niepowtarzalny smak, który pozostał w naszych wspomnieniach. Niewykluczone, że poznaliśmy odpowiedź, dlaczego dzisiejsze racuchy nie smakują jak te babcine.

Często poszukujemy utrwalonych w pamięci smaków, które “chodzą za nami” od kiedy przestaliśmy być dziećmi. Obiady przygotowywane przez babcie zazwyczaj były smaczne i miały “to coś”, czego brakuje nam w daniach zamawianych w restauracjach lub przygotowywanych przez nas samych w domu.

Tajny składnik racuchów 

W przypadku racuchów trudno mówić o skomplikowanym przepisie, bo do ich przygotowania potrzebujemy niewiele składników, a sam proces obróbki termicznej także nie jest skomplikowany. Mimo to próbując odtworzyć smak racuchów robionych przez nasze babcie, najczęściej czegoś nam w nich brakuje. Mowa o strukturze potrawy, która z babcinych rąk zawsze wychodziła idealnie puszysta.

Wszystko wskazuje na to, że poznaliśmy “tajny” składnik, który z powodzeniem dodawany był przez nasze babcie do racuchów. Mowa o “diabelskiej wodzie”, która sprawiała, że racuchy były tak wyjątkowe i niepowtarzalne. I choć dziś, w czasach tzw. poprawności politycznej składnik ten niekonieczn … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPowiat Otwock: Otwarty konkurs ofert na Centrum Interwencji Kryzysowej
Następny artykułPogoda na Trzech Króli w Bydgoszczy i cały długi weekend. Od ślizgawki do śnieżycy