7 minut temu
Wiele osób, które rozpoczęły dorosłe życie i opuściły rodzinny dom, tęskni za smakiem potraw, przygotowywanych przez nasze babcie, a jednym z takich dań naszego dzieciństwa są przepyszne racuchy. I choć ich przygotowanie jest proste i szybkie, to rzadko kiedy udaje nam się odzwierciedlić ten niepowtarzalny smak, który pozostał w naszych wspomnieniach. Niewykluczone, że poznaliśmy odpowiedź, dlaczego dzisiejsze racuchy nie smakują jak te babcine.
Często poszukujemy utrwalonych w pamięci smaków, które “chodzą za nami” od kiedy przestaliśmy być dziećmi. Obiady przygotowywane przez babcie zazwyczaj były smaczne i miały “to coś”, czego brakuje nam w daniach zamawianych w restauracjach lub przygotowywanych przez nas samych w domu.
W przypadku racuchów trudno mówić o skomplikowanym przepisie, bo do ich przygotowania potrzebujemy niewiele składników, a sam proces obróbki termicznej także nie jest skomplikowany. Mimo to próbując odtworzyć smak racuchów robionych przez nasze babcie, najczęściej czegoś nam w nich brakuje. Mowa o strukturze potrawy, która z babcinych rąk zawsze wychodziła idealnie puszysta.
Wszystko wskazuje na to, że poznaliśmy “tajny” składnik, który z powodzeniem dodawany był przez nasze babcie do racuchów. Mowa o “diabelskiej wodzie”, która sprawiała, że racuchy były tak wyjątkowe i niepowtarzalne. I choć dziś, w czasach tzw. poprawności politycznej składnik ten niekonieczn … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS