Kartka z kalendarza – 30 grudnia – sprawdzamy dla Was co kryje w sobie kalendarz. Słońce wzeszło o godzinie 7:42, a zajdzie o 15:34. Imieniny obchodzą m.in. Dionizy, Łazarz, Eugeniusz, Rajner, Marceli, Małgorzata i Liberiusz. Dziś obchodzimy Dzień Serka Wiejskiego.
Dzień Serka Wiejskiego
Obecny na stołach od dawna. Uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Jadany jest głównie na śniadania, ale bywa także składnikiem innych potraw. Serek wiejski – bo o nim mowa – dziś obchodzi swoje święto.
Serek wiejski popularny jest na całym świecie. Jego historia jest bardzo długa. Mówi się, że znany był już Homerowi, który w „Odysei” napisał, że cyklop Polifem przygotowuje ten rodzaj sera przechowując mleko… w zwierzęcych żołądkach…
Przez stulecia serek wiejski zyskiwał zwolenników. W USA – prawdopodobnie pojawił się dopiero w XV wieku za sprawą hiszpańskich imigrantów. Szczyt jego popularności przypada na XIX wiek, kiedy stał się rozpowszechniony i uwielbiany zarówno w całej Europie jak i Ameryce Północnej.
Serek wiejski produkowany jest tradycyjnie z krowiego mleka. Zaliczamy go do serów twarogowych oraz niedojrzewających o czystym, jałowym smaku. Jego cechą charakterystyczną jest ziarnista konsystencja. Ser ten bywa mieszany z różnymi dodatkami.
Pierwszym polskim producentem sera była OSM Piątnica; jej serek wiejski jest wytwarzany od 1992 roku. Obecnie jest produkowany przez wiele mleczarni w Polsce, najczęściej również pod nazwą serek wiejski, ale lokalnie może przyjmować nazwy regionalne (np. twarożek raciborski, grani).
Jeśli nie macie pomysłu na śniadanie lub podwieczorek – sięgnijcie dziś po serek wiejski. To najlepszy sposób na świętowanie jego święta.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS