Tradycje związane ze świętami Bożego Narodzenia w każdym regionie są inne, jednak choinka, 12 potraw na wigilijnym stole czy dodatkowe nakrycie dla zbłąkanego wędrowca to zwyczaje znane w całej Polsce. Pani Janina z Jarosławia pielęgnuje wszystkie te tradycje, ponieważ twierdzi, że jest to dziedzictwo, które z roku na rok zanika, ustępując miejsca zwyczajom zza oceanu.
fot. archiwum rozmówcy
Praca w kuchni dla pani Janiny zawsze była największą przyjemnością. Jak sama mówi – kulinaria to jej pasja.
Praca w kuchni dla pani Janiny zawsze była największą przyjemnością. Jak sama mówi – kulinaria to jej pasja.
– Lepsze bywa wrogiem dobrego, a ja pamiętam piękne święta sprzed lat i pragnę, aby moje dzieci i wnuki właśnie taką wigilię zapamiętały – mówi seniorka z Jarosławia.
– W moim domu od zawsze kuchnia była biedna. Rzadko kiedy na stole pojawiało się mięso, a już na pewno nie podczas wigilii – wspomina pani Janina.
– Przez cały dzień przed wieczerzą praktykujemy post ścisły, aby później móc spróbować wszystkich dwunastu dań – dodaje.
Na stole muszą się (…)
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS