A A+ A++

Dnia 18 grudnia 2022 r. uczniowie 1 klasy w zawodzie Technik Żywienia I Usług Gastronomicznych oraz nauczyciele Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim z branży gastronomicznej wzięli udział w konkursie regionalnym „Na wigilijnym stole – 2022”, który miał na celu promocję przygotowywania i podawania tradycyjnych w Polsce potraw wigilijnych.

Uczestnicy konkursu z terenu powiatu poznańskiego ubiegali się również o certyfikaty „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022”. Organizatorem Konkursu był Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno Spożywczego w Szreniawie. Konkurs zorganizowano się przy współpracy: Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska z siedzibą w Poznaniu, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu, Sieci Culinary Heritage Europe pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego. Konkurs odbywał się w Pałacu w Szreniawie.

zdjecie

     Przedmiotem konkursu było wyłonienie i nagrodzenie najlepszych tradycyjnych potraw i wypieków podawanych na Wigilię Bożego Narodzenia. Ostrowscy uczniowie i nauczyciele przygotowali potrawy oraz wypieki, w następujących kategoriach:

• Zupy: zupa z leśnego runa (grzybowa) z grzanką,

• Pierniki: pierniczki wg przepisu Ewy Karczewskiej,

• Inne: modre gołąbki wigilijne oraz śledź po ostrowsku.

W skład kapituły konkursowej wchodzili: krytycy kulinarni, eksperci smaku, znawcy kuchni i produktów lokalnych oraz tradycyjnych, osoby świata kultury, sztuki i mediów. Dla kategorii PIERNIKI została powołana niezależna kilkuosobowa Kapituła Dziecięca przyznająca „Piernikowe serduszka”. Oceniane i punktowane były m.in. walory smakowe, zapachowe, wizualne, a także zdrowotne zgłaszanych potraw. Dodatkowe punkty można było uzyskać za wskazanie i szczegółowe opisanie receptur, właściwości półproduktów, a także ich pochodzenia, Została również powołana jedna wspólna Kategoria specjalna: Szkoły gastronomiczne. W sumie w konkursie ocenianych było 65 potraw i wypieków. Potrawy Uczniów z ostrowskiej szkoły zostały bardzo wysoko ocenione, otrzymali:

zdjecie

GRAND PRIX za: modre gołąbki wigilijne i nagrodę pieniężną w wysokości 500 złotych

I MIEJSCE za: zupę z leśnego runa z grzanką

III MIEJSCE za: śledzia po ostrowsku

„Brązowe piernikowe serduszko” w kategorii: Pierniki

oraz w kategorii specjalnej – Szkoły gastronomiczne:

I MIEJSCE za: modre gołąbki wigilijne

II MIEJSCE za: zupę z leśnego runa z grzanką

III MIEJSCE za: śledzia po ostrowsku

– Oprócz nagrody pieniężnej otrzymaliśmy sporo nagród rzeczowych tj: termosy, kubki termiczne, deski do krojenia, plecaki, książki oraz vouchery na dowolne wydarzenia w Muzeum w Szreniawie- opowiedzieli uczestnicy konkursu.

Gratulujemy wygranej i talentu kulinarnego.

Dodał(a): Biuro Promocji i Relacji Społecznych
Odwiedzin: 25

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułOstrów Wlkp.: Sala gimnastyczna po liftingu
Następny artykułPolicja Tarnów: Gala Konkursu „Obiektywnie o drogówce”