Dzisiaj, 22 grudnia (14:35)
Kompot z suszu to nie tylko wyjątkowy smak i charakterystyczny zapach unoszący się w wigilijny wieczór. Udowodniono, że napój ten to także bogactwo składników odżywczych, fantastycznie wpływających na zdrowie. Jak go gotować, by był idealnie smaczny i aromatyczny?
Kompot z suszu to obowiązkowy element na wigilijnym stole. Jego głęboki smak i aromat kojarzy się przede wszystkim z okresem Bożego Narodzenia. Chociaż przygotowujemy go zazwyczaj tylko raz w roku, eksperci zachęcają, by serwować ten przysmak nie tylko od święta. Wykazuje bowiem wiele prozdrowotnych właściwości i jest skarbnicą witamin.
Kompot z suszu jest bogaty w witaminę C – świetnie wzmacnia odporność, witaminę A – wpływa pozytywnie na wzrok, witamina K – wspiera krzepnięcie krwi, witaminy z grupy B – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także witaminę E przeciwdziałającą wolnym rodnikom.
Ten aromatyczny, wigilijny napój to także spora dawka błonnika, który zbawiennie wpływa na układ pokarmowy. Picie go do sytej kolacji to więc doskonały pomysł, bowiem zminimalizuje wystąpienie niepożądanych dolegliwości trawiennych.
Czytaj również: Zdrowy kompot z suszu. Jakie dolegliwości leczy, a na co warto uważać?
Mimo tych wszystkich zalet, kompot z suszu nie będzie dobrym wyborem dla cukrzyków. Diabetycy chcący skosztować go podczas świąt powinni najpierw skonsultować się z lekarzem.
Eksperci odradzają również podawania go niemowlętom i małym dzieciom ze względu na obecność składników uczulających (goździki, cynamon) oraz spore ilości cukrów.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS