Pulchne naleśniki są bardzo popularne w krajach anglosaskich. Pyszne pankejki możemy przygotować z dodatkiem awokado. W dużej misce mieszamy mąkę pszenną (1,5 filiżanki), proszek do pieczenia (łyżeczka) i sól. Do drugiego naczynia przekładamy obrane i wypestkowane awokado, które rozgniatamy widelcem na gładką masę, dodając sok z limonki (łyżka). Następnie dodajemy miód (łyżeczka), startą skórkę z limonki (łyżeczka) i maślankę (2/3 filiżanki). Na koniec wbijamy dwa jajka i dodajemy ekstrakt z wanilii (łyżeczka). Mieszamy, aż do połączenia składników. Dodajemy do mąki i miksujemy. Ciasto wylewamy porcjami na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym. Gdy pankejki nabiorą złotego koloru, a na ich powierzchni pojawią się bąbelki, przewracamy na drugą stronę. Serwujemy je po amerykańsku – z syropem klonowym i owocami, np. truskawkami, malinami czy borówkami. W wersji bardziej kalorycznej możemy pokusić się o porcję bitej śmietany.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS