Kolejną różnicę widzimy w sposobie przygotowywania ryby. U nas się ją smaży, w Helladzie piecze i to zwykle w całości razem z głową, która uważana jest za prawdziwy przysmak. Do przepisu na psari plaki bardziej podobna jest ryba w pomidorach, gdzie poza cebulą nie dodaje się innych warzyw, niż ryba po grecku z marchewką, pietruszką i selerem. Grecy raczej nie dodają wielu warzyw – poza świeżymi dojrzałymi pomidorami, wykorzystują jedynie czosnek i cebulę, czasem czerwoną paprykę. Ważne są za to przypraw – natka pietruszki, liście laurowe i koniecznie oregano. Kolejny obowiązkowy składnik to oliwa z oliwek. Czasem w przepisach można też znaleźć czerwone wino.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS