A A+ A++

Kolejną różnicę widzimy w sposobie przygotowywania ryby. U nas się ją smaży, w Helladzie piecze i to zwykle w całości razem z głową, która uważana jest za prawdziwy przysmak. Do przepisu na psari plaki bardziej podobna jest ryba w pomidorach, gdzie poza cebulą nie dodaje się innych warzyw, niż ryba po grecku z marchewką, pietruszką i selerem. Grecy raczej nie dodają wielu warzyw – poza świeżymi dojrzałymi pomidorami, wykorzystują jedynie czosnek i cebulę, czasem czerwoną paprykę. Ważne są za to przypraw – natka pietruszki, liście laurowe i koniecznie oregano. Kolejny obowiązkowy składnik to oliwa z oliwek. Czasem w przepisach można też znaleźć czerwone wino.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułŚwiąteczna wizyta dzieci z Przedszkola nr 5
Następny artykułMagda Gessler w Mielcu [FOTO, VIDEO]