A A+ A++

Szałwię hiszpańską, zwaną potocznie chia, uprawiano na terenach dzisiejszego Meksyku i Gwatemali już 3,5 tys. lat przed naszą erą. Jej ziarna są jednym z najbogatszych roślinnych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, zwłaszcza kwasu alfa-linolenowego, zalecanego jako ważny składnik diety antysmogowej, ale również istotny element profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego. Ten cenny związek skutecznie obniża ciśnienie krwi, łagodzi stany zapalne, ogranicza stężenie “złego” cholesterolu LDL, jednocześnie podwyższając poziom jego “dobrej” frakcji – HDL.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKomunikat! Awaria sieci wodociągowej w Kcyni
Następny artykułWskazówki dla właścicieli małych firm online