A A+ A++

Co robić, gdy woda w zlewie przestanie spływać, a zapach stanie się mało przyjemny? Możesz skorzystać z gotowych środków do udrażniania rur, ale są one mało ekologiczne. Na szczęście odpływ można odetkać również za pomocą domowych sposobów.

Zatkany zlew to poważny problem zarówno w kuchni, jak i łazience. Warto pamiętać, że rury nie zapychają się w jednej chwili. W kuchni resztki jedzenia, a w łazience włosy i osad z kosmetyków gromadzą się przez dłuższy czas. Zanim woda całkowicie przestanie spływać, można łatwo rozpoznać, że zbliża się moment krytyczny. Przede wszystkim:

Wolno spływająca woda w zlewie, wannie czy brodziku może powodować tworzenie się na brzegach brzydkiego osadu Żeby uporać się z problemem, możesz oczywiście zastosować środek udrażniający rury albo posłużyć się domowymi (ekologicznymi) środkami, takimi jak:

Za zapchanie zlewu najczęściej odpowiedzialny jest tłuszcz, który osadza się w rurach. Do niego z kolei przylepiają się resztki jedzenia lub kosmetyków, które podczas mycia dostają się do środka. Dlatego jeśli smażysz coś na patelni, nie wylewaj oleju do zlewu – zbierz z niej, co się da papierem ręcznikowym i dopiero wtedy ją umyj.

Staraj się pamiętać, by chociaż raz na dwa tygodnie wlać o zlewu szklankę wrzątku z 3 łyżkami soli. Pozostaw na noc, a rankiem spłucz dużą ilością wody. W ten sposób uda ci się szybko i łatwo zapobiec niedrożności rur, a co za tym idzie zaoszczędzisz na hydrauliku.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMuzyka łączy pokolenia
Następny artykułDomenicali: Hamilton nie przejdzie do Ferrari