29 września Muzeum im. Wojciecha Kętrzyńskiego zainaugurowało działalność edukacyjną w baszcie – najstarszym obiekcie miejskim powstałym równolegle z umocnieniami warownymi w połowie XIV wieku. W udostępnieniu obiektu oraz rozpoczęciu przez Muzeum działalności edukacyjnej uczestniczył Burmistrz Miasta Kętrzyn Ryszard Niedziółka.
Działalność edukacyjną rozpoczęła wystawa zatytułowana „W średniowiecznej kuchni”. Tym samym obiekt baszty został udostępniony nie tylko młodzieży szkolnej ale również mieszkańcom i turystom jako integralna część muzeum.
-Cieszę się, że nasi mieszkańcy, uczniowie kętrzyńskich szkół oraz turyści będą mogli w pełni podziwiać walory tego miejsca. Miejsca, w którym odbywać będziemy żywą lekcję historii. – powiedział Ryszard Niedziółka, burmistrz Kętrzyna. – Przed nami jeszcze wiele pracy – mury które widzimy obok chylą się ku upadkowi, musimy pilnie się tym zając, a także krużganki na zamkowym dziedzińcu – musimy je odrestaurować – dodał.
Dlaczego taka ekspozycja? – Bo sama baszta jest jednym z najstarszych obiektów w naszym mieście. Powstała równolegle z umocnieniami w połowie XIV wieku. Co ważne, nie została zniszczona podczas działań wojennych. Jest to więc oryginalny średniowieczny obiekt i aż się prosił żeby go udostępnić dla zwiedzających i zaprezentować ekspozycję o tematyce średniowiecznej – mówi Marta Wojciechowska, dyrektor Muzeum im. Wojciecha Kętrzyńskiego.
Wystawa „ W średniowiecznej kuchni” jest autorską wystawą muzeum z odtworzonymi replikami naczyń, narzędzi i przyborów kuchennych. Bogato została także opisana historia kuchni średniowiecznej, w tym jakie były niegdyś paleniska, czym różniły się paleniska zamkowe od palenisk w zwykłych domostwach.
Stąd też – jak podkreśla Marta Wojciechowska – otwarcie baszty oraz zorganizowana w niej wystawa mają charakter edukacyjny, a skierowane są przede wszystkim do młodzieży szkolnej.
Przy okazji otwarcia baszty uczniowie mają możliwość nie tylko obejrzeć przygotowaną ekspozycję ale również wysłuchać opowieści o kuchni średniowiecznej w wykonaniu pani Alicji Dobrosielskiej, a także spróbować wypieków z kuchni średniowiecznej przygotowanych przez Pawła Szymańskiego (Garncarnia), który od wielu lat jest stałym uczestnikiem kętrzyńskich Jarmarków Średniowiecznych.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS